Tropikalny tort malibu to prawdziwa gratka dla miłośniczek słodkości i rozkoszy podniebienia. Owszem, wymaga odrobiny pracy, ale jego smak jest wart każdego poświęcenia. Możesz poczęstować nim gości lub… schować tylko dla siebie i raczyć się nim przez cały tydzień!
Składniki:
Ciasto: 7 jajek, ¾ szklanki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa: 1 litr kwaśnej śmietany, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, sok z połowy cytryny, 100 ml likieru Malibu, tabliczka białej czekolady.
Przygotowanie:
Ciasto: Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę, dodając cukier - łyżka po łyżce. Następnie do powstałej masy dokładaj po jednym żółtku i ubijaj. Powoli dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj drewnianą łyżką, starając się napowietrzyć ciasto. Wlej je do formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zajmij się przygotowaniem masy.
Masa: Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem, a pod koniec dodaj sok cytrynowy, rozpuszczoną żelatynę oraz likier Malibu i ubijaj dalej.
Z upieczonego biszkoptu wykrój kwadrat i przekrój w poprzek, aby powstały dwie warstwy. Pierwszą posmaruj kremem i posyp startą czekoladą. Połóż wierzchnią warstwę i pokryj resztą kremu, także po bokach. Udekoruj białą czekoladą oraz tropikalnymi owocami - takimi, które lubisz najbardziej.
Zobacz także: