Internet oszalał na punkcie tego przepisu. Tak zrobisz... CIASTO KETCHUPOWE!

Uwielbiany przez wszystkich sos pomidorowy znalazł nowe zastosowanie.
Internet oszalał na punkcie tego przepisu. Tak zrobisz... CIASTO KETCHUPOWE!
fot. zrzut ekranu kraftcanada.com
04.09.2016

Mówi się, że dobra kucharka potrafi wyczarować coś z niczego. Wystarczą resztki z lodówki, by stworzyć posiłek godzien królów. Przesada? Ten przepis udowadnia, że w kuchni nie istnieją żadne ograniczenia. Zaskakująca receptura robi w ostatnich dniach prawdziwą furorę. Chociaż nie wszyscy odważą się ją zastosować…

Ciasto ketchupowe brzmi jak ponury żart cukiernika, ale naprawdę nie ma się czego bać. Sos pomidorowy, wbrew pozorom, świetnie sprawdza się także w deserach. Pod warunkiem, że wiemy, jak go użyć. Sekret zdradził producent ketchupu Heinz, firma Kraft.

Spróbujesz? Czegoś takiego Twoi goście na pewno jeszcze nie jedli!

Zobacz również: Tajemnica panierki kurczaka z KFC ujawniona. Wszyscy chcą znać ten przepis!

 

ciasto ketchupowe

fot. Thinkstock

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia


1 łyżeczka sody oczyszzonej


1 łyżeczka cynamonu


1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej


1/2 szlanki ketchupu


1/2 szklanki wody

ciasto ketchupowe

fot. Thinkstock

SKŁADNIKI

2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego


1 kostka miękkiego masła


1 szklanka brązowego cukru


2 jajka


170 g śmietankowego serka kanapkowego


1 łyżeczka cukru waniliowego


4 szklanki cukru pudru

ciasto ketchupowe

fot. zrzut ekranu https://www.instagram.com/erikabrownyeg/

PRZYGOTOWANIE

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni


2. Przygotuj 2 małe tortownice. Posmaruj je tłuszczem i wyściel papierem to pieczenia.


3. W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. W kolejnej misce wymieszaj ketchup z wodą i barwnikiem spożywczym.


4. Ubij 3/4 kostki miękkiego masła z brązowym cukrem. Dodawaj pojedynczo jajka i ubijaj dalej. Dosyp mąkę z przyprawami i mieszankę powstałą z ketchupu i wody. Dobrze wymieszaj i wylej na tortownice.

 

ciasto ketchupowe

fot. zrzut ekranu https://www.instagram.com/erin_lvs_78/

5. Piecz przez ok. 30 minut. Pozwól wystygnąć plackom przez ok. 10 minut. Odstaw do lodówki, aby stały się całkowicie chłodne.


6. Ubij serek śmietankowy, cukier waniliowy i pozostałą 1/4 kostki miękkiego masła, aż powstanie jednolita i kremowa konsystencja. Powoli dodawaj cukier waniliowy.


7. Kremem posmaruj pierwszy placek, przełóż drugim, dodaj kolejną warstwę i posmaruj tort dookoła

 

Gotowe! Spróbujesz?

Zobacz również: Kruche ciasto z wiśniami i delikatną kruszonką

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
kasia (Ocena: 5) 04.09.2016 14:46
Po co brudzić dwie tortownice skoro można w jednej zrobić i potem przekroić? Bezsensu, ile ludzi w ogóle ma dwie takie same tortownice w domu?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo