Mówi się, że dobra kucharka potrafi wyczarować coś z niczego. Wystarczą resztki z lodówki, by stworzyć posiłek godzien królów. Przesada? Ten przepis udowadnia, że w kuchni nie istnieją żadne ograniczenia. Zaskakująca receptura robi w ostatnich dniach prawdziwą furorę. Chociaż nie wszyscy odważą się ją zastosować…
Ciasto ketchupowe brzmi jak ponury żart cukiernika, ale naprawdę nie ma się czego bać. Sos pomidorowy, wbrew pozorom, świetnie sprawdza się także w deserach. Pod warunkiem, że wiemy, jak go użyć. Sekret zdradził producent ketchupu Heinz, firma Kraft.
Spróbujesz? Czegoś takiego Twoi goście na pewno jeszcze nie jedli!
Zobacz również: Tajemnica panierki kurczaka z KFC ujawniona. Wszyscy chcą znać ten przepis!
fot. Thinkstock
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszzonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej
1/2 szlanki ketchupu
1/2 szklanki wody
fot. Thinkstock
2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
170 g śmietankowego serka kanapkowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 szklanki cukru pudru
fot. zrzut ekranu https://www.instagram.com/erikabrownyeg/
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
2. Przygotuj 2 małe tortownice. Posmaruj je tłuszczem i wyściel papierem to pieczenia.
3. W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. W kolejnej misce wymieszaj ketchup z wodą i barwnikiem spożywczym.
4. Ubij 3/4 kostki miękkiego masła z brązowym cukrem. Dodawaj pojedynczo jajka i ubijaj dalej. Dosyp mąkę z przyprawami i mieszankę powstałą z ketchupu i wody. Dobrze wymieszaj i wylej na tortownice.
fot. zrzut ekranu https://www.instagram.com/erin_lvs_78/
5. Piecz przez ok. 30 minut. Pozwól wystygnąć plackom przez ok. 10 minut. Odstaw do lodówki, aby stały się całkowicie chłodne.
6. Ubij serek śmietankowy, cukier waniliowy i pozostałą 1/4 kostki miękkiego masła, aż powstanie jednolita i kremowa konsystencja. Powoli dodawaj cukier waniliowy.
7. Kremem posmaruj pierwszy placek, przełóż drugim, dodaj kolejną warstwę i posmaruj tort dookoła
Gotowe! Spróbujesz?
Zobacz również: Kruche ciasto z wiśniami i delikatną kruszonką