Tajemnica panierki kurczaka z KFC ujawniona. Wszyscy chcą znać ten przepis!

Sekretem jest 11 starannie dobranych ziół i przypraw...
Tajemnica panierki kurczaka z KFC ujawniona. Wszyscy chcą znać ten przepis!
© Newscom/StarStock
27.08.2016

Chyba nie będzie w tym przesady, jeśli powiemy, że była to jedna z największych zagadek współczesnego świata. Smakosze od lat zastanawiali się nad tym, dlaczego kurczaki z KFC smakują zazwyczaj o wiele lepiej, niż w innych lokalach fast food. Mało komu udaje się również uzyskać podobny efekt w domu. Soczyste mięso i specyficzna panierka robią swoje.

Wielu próbowało odgadnąć sekret tego dania, ale dotąd nikomu się nie udało. Aż do dziś. Jeden z amerykańskich dziennikarzy dotarł do siostrzeńca twórcy przepisu. Ten pokazał mu rodzinny album, gdzie oprócz zdjęć znajdowała się… dokładna receptura.

W czym tkwi tajemnica tego uwielbianego na całym świecie smaku? Poznaj pełny przepis na pysznego kurczaka!

Zobacz również: Ona przez 3 lata jadła TYLKO kurczaka z KFC! Nie uwierzysz, jak wygląda...

 

panierka kurczaka kfc

© Newscom/StarStock

Panierka oparta jest na 11 starannie dobranych ziołach i przyprawach. Tylko taka kombinacja gwarantuje smak identyczny do tego znanego z restauracji KFC.

Przepis na kurczaka z KFC

2/3 łyżki soli


1/2 łyżki suszonego tymianku


1/2 łyżki suszonej bazylii


1/3 łyżki suszonego oregano


1 łyżka soli selerowej


1 łyżka pieprzu czarnego

panierka kurczaka kfc

© Newscom/StarStock

1 łyżka musztardy w proszku


4 łyżki papryki słodkiej


2 łyżki soli czosnkowej


1 łyżka mielonego imbiru


3 łyżki białego pieprzu

Zobacz również: Przepisy na dania, które kochają wszyscy mężczyźni. Potrafisz je ugotować?

panierka kurczaka kfc

© Newscom/StarStock

Kurczak jak z KFC

Wszystkie zioła i przyprawy należy wymieszać z białą mąką pszenną. Panierka gotowa. Wcześniej należy jednak zamarynować mięso kurczaka w maślance wymieszanej z 1 jajkiem. W takiej kąpieli ma przebywać przynajmniej przez 20-30 minut.

Kolejny etap to odsączenie mięsa z marynaty. Najlepiej przełożyć go na kratkę lub durszlak i pozwolić kurczakowi odcieknąć.

Następnie zanurzamy go w mące wymieszanej z przyprawami i otrzepujemy z nadmiaru panierki. Pozwól jej osiąść na mięsie. Zanim zaczniesz smażyć, niech mięso odpocznie przez kolejnych 20-30 minut.

 

panierka kurczaka kfc

© Newscom/StarStock

Jak smażyć kurczaka?

W oryginalnej wersji stosowano sporej wielkości kociołek, ale w warunkach domowych wystarczy głębszy garnek. Wlej do niego ok. 50 ml oleju rzepakowego i rozgrzej do 176 stopni (to tajemnica sukcesu chrupiącej panierki, więc warto zaopatrzyć się w termometr).

Kurczaka należy smażyć porcjami, wrzucając kawałki pojedynczo. Maksymalnie 3-4 równocześnie.

Przysmak powinien być gotowy po 15-18 minutach. Kurczaka odsącz ręcznikiem papierowym. Poczekaj chwilę, zanim wrzucisz do oleju kolejne kawałki - niech odzyska wysoką temperaturę.

Smacznego!

Zobacz również: Nuggetsy z krakersów

Komentarze (5)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 27.08.2016 10:55
Jestem chyba jakaś dziwna, bo nigdy tego nie jadłam.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 27.08.2016 08:01
Nie wierze ze to ten przepis chocby dlatego ze w panierce w KFC nie widac zadnych ziol a juz napewno nie oregano
zobacz odpowiedzi (2)
gość (Ocena: 5) 27.08.2016 07:33
Nie wiem co dodają do jedzenia, ale po każdej wizycie w KFC czułam się okropnie, bolał mnie brzuch i było mi niedobrze. Omijam to miejsce szerokim łukiem.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo