Droga do serca mężczyzny wiedzie przez żołądek. To starodawne przysłowie nadal nie traci na aktualności i z ust do ust matki powtarzają je swoim córkom, a babki swoim wnuczkom. Co więcej, jest w tych słowach wiele prawdy. We wszelkiego rodzaju ankietach badających to, jakich kobiet szukają faceci, wielokrotnie przewija się odpowiedź: gotujących. Przy takiej partnerce mężczyzna nie umrze z głodu, będzie zaopiekowany i szczęśliwy. No i dziewczyny przy blacie kuchennym prezentują się przecież tak seksownie…
Powinnaś jednak wiedzieć, że nie każda potrawa, podsunięta facetowi pod nos, może mu zasmakować. Tak naprawdę istnieje sprawdzone – w dodatku dość wąskie - menu, które przypadnie do gustu każdemu mężczyźnie.
Zapewne domyślasz się, jakie dania znalazły się na liście. Ale czy potrafisz je ugotować? Oto proste przepisy, dzięki którym zaserwujesz ukochanemu najlepszy posiłek pod słońcem!
Polecamy także: Przez TO zdjęcie tysiące internautów przechodzi na wegetarianizm! (Ohydny widok)
Fot. Thinkstock
Składniki na kotlety:
- 4 kawałki surowego schabu
- bułka tarta
- jajka
- mąka
- olej
- przyprawy (pieprz, sól, czosnek granulowany)
- 7-8 młodych małych ziemniaków
- natka pietruszki (do dekoracji)
Surowe kotlety ze schabu rozbijamy tłuczkiem po obu stronach kilka razy, aby zwiększyły swoją objętość. Następnie w oddzielnych talerzach wsypujemy :
bułkę tartą, mąkę i rozbijamy jajka, które mieszamy razem z przyprawami.
Najpierw obtaczamy kotleta w jajku, później mąka, znowu jajko, bułka tarta, jajko i znowu bułka tarta.
I tak postępujemy z resztą kotletów.
Smażymy po obu stronach najpierw na większym ogniu, a później na małym smażymy i co jakiś czas zmieniamy strony smażenia.
Młode ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy.
Po ugotowaniu jak kto woli, ziemniaki można rozgnieść lub zostawić w całości, a do dekoracji posypać świeżą natką pietruszki.
Do tego podaj kapustę kiszoną, będzie idealnie pasować.
Źródło: http://wielkiezarcie.com
Fot. Thinkstock
Składniki:
pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe)
jedna czerstwa bułka
cebula
mleko
pieprz, sól
jajko
przyprawa do mięsa mielonego
ostra papryka w proszku
majeranek
bułka tarta ( do obtoczenia)
olej
Na mizerię:
zielone ogórki
cebula
2 łyżki śmietany
szczypta kwasku cytrynowego
koperek
Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą bułkę, drobno posiekana cebulkę ( można ja wcześniej lekko osolić) oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita gładka masa. Łyżką oddzielamy nieduże porcje, z których formujemy kulki lekko je spłaszczając i obtaczając w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki wykładamy na rozgrzana patelnię z olejem. Kotlety obsmażamy z każdej ze stron na małym ogniu.
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy i lekko solimy. Ogórek i cebule doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego.
Posypujemy koperkiem.
Mięso i mizerię podawaj z młodymi ziemniaczkami.
Źródło: http://chillijemy.blogspot.com
Co jeść, by mieć WĄSKĄ TALIĘ? (7 żywieniowych trików)
Fot. Thinkstock
Składniki:
Karkówka ok. 1 kg
Czosnek – 4 ząbki (lub mniej, jeśli są duże)
Czerwona papryka – 2 łyżeczki
Pieprz – najlepiej świeżo zmielony
Majeranek – 2 łyżki
Olej – 4 łyżki
Sól
Mięso najlepiej przygotować do pieczenia dzień wcześniej. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, czerwoną papryką i majerankiem. Dwa ząbki czosnku siekamy drobno i nacieramy nim mięso. Tak przygotowaną karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na noc do lodówki.
Przed pieczeniem, mięso smarujemy dokładnie oliwą.
Dwa pozostałe ząbki rozgniatamy i kładziemy obok mięsa w naczyniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 – 200 stopni. Pieczemy mięso około godziny. Jeśli macie termometr do wypieków, można nim sprawdzić temperaturę mięsa. Jeśli w środku będzie miało 80 stopni, mamy pewność że dobrze się upiekło.
Źródło: http://www.wszelkieprzepisy.pl
Fot. iStock
KOPYTKA:
70 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
3 szklanka mąki
sól
GULASZ:
50 dag mięsa wieprzowego (np. karczek)
2 cebule
4 marchewki
3 ząbki czosnku
1 por
2 papryki czerwone
1/2 główki małej kapusty pekińskiej
2-3 łyżki keczupu
natka pietruszki
sól
papryka słodka
liść laurowy
majeranek
pieprz
Zasmażka:
4 -5 łyżek oleju
1 łyżka mąki
KOPYTKA: ziemniaki zmielić, dodać jajka, mąkę, doprawić solą. Wyrobić masę tak, aby nie przyklejała się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić na małe kawałki. Włożyć na wrzątek z dodatkiem soli i łyżki oleju. Gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.
GULASZ: Mięso pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką - usmażyć na oleju. Do mięsa dodać cebulkę, marchew - pokrojone w kosteczkę, i posiekany czosnek. Smażyć kilka minut. Następnie wrzucić do gulaszu pokrojonego pora, pokrojoną w kosteczkę paprykę, natke pietruszki i poszatkowaną kapustę pekińską, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec zrobić zasmażkę z kilku łyżek oleju i 1 łyżki mąki, dodać do gulaszu - zagotować.
Gdy gulasz będzie gotowy, wrzucić do niego kopytka i wszystko razem wymieszać.
Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl
Fot. Thinkstock
Składniki (ok. 12 sztuk)
1/2 kg ziemniaków
1/2 łyżki mąki pszennej
1/4 cebuli
1 jajko
sól
olej roślinny do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 10 - 15 minut.
W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Posypać solą morską z młynka. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.
Możesz podawać same lub z sosem grzybowym.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com