Grill wegetariański - przepisy

Nie jesz mięsa? Nie musisz rezygnować z grillowania!
Grill wegetariański - przepisy
Fot. Thinkstock
29.04.2016

Organizujesz grilla, zapraszasz znajomych i okazuje się, że jeden z nich został niedawno wegetarianinem. Zanim wpadniesz w panikę, powinnaś zdać sobie sprawę, że na ruszcie można smażyć nie tylko tłustą karkówkę czy mocno przetworzoną kiełbasę. Doskonale sprawdzają się także warzywa, które stroniący od mięsa zazwyczaj uwielbiają.

Pewnym rozwiązaniem jest zaserwowanie grillowanych parówek sojowych, ale wbrew pozorom - nie każdy jarosz je lubi. Nie wspominając o tym, że rezygnując z dań mięsnych nie zawsze mamy ochotę na roślinne podróbki imitujące wędlinę. Warzywa z dodatkami absolutnie wystarczą. Tylko jak je zrobić?

Oto proste przepisy na cukinię oraz wegetariańską tortillę i kebab.

Zobacz również: Wege pomysły na dania, które pokochają mięsożercy

 

wegetariański grill

fot. Thinkstock

Cukinia - przepisy wegetariańskie

 

To bardzo wdzięczne warzywo, które świetnie sprawdza się na ruszcie i jeszcze lepiej smakuje. Jest nisko kaloryczna (zaledwie 15 kalorii na 100 g) i ma w sobie sporo witamin.

1. Cukinię dobrze umyj, najlepiej pod chłodną wodą.

2. Pokrój ją na plastry (nie obieraj!) - małe krążki w poprzek lub długie płaty wzdłuż.

3. Możesz ją posolić, aby oddała wodę, ale wtedy nie będzie zbyt soczysta.

4. Plastry cukinii popieprz, możesz także użyć granulowanego czosnku (świeży będzie jeszcze lepszy) i słodkiej papryki. Tak przygotowane warzywo przełóż do miski i zamarynuj jeszcze w odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj soli. Możesz dodać również ulubione zioła.

5. Cukinię smaż na grillu często ją odwracając. Dzięki temu będzie soczysta i ładnie zarumieniona.

Zobacz również: TEST: Czy powinnaś zostać wegetarianką? (Sprawdź, czy przeżyjesz bez mięsa!)

wegetariański grill

© Newscom/StarStock

Tortilla wegetariańska - przepis

 

A co powiesz na odrobinę Meksyku? Tortilla, czyli płaski placek z mąki kukurydzianej lub przennej wcale nie musi być wypełniony mięsem. Wegetariańska wersja jest równie smaczna!

1. Najprościej jest kupić gotową tortillę. Kilka placków to koszt kilku złotych. Zrobienie jej własnoręcznie także nie jest trudne (mąka, sól, zimne masło, odrobina wody i wyrobienie ciasta).

2. Pokrój cukinię w krążki, paprykę w długie plastry, cebulę w talarki. Warzywa przełóż do miski i przypraw do smaku (sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, czosnek). Polej delikatnie oliwą z oliwek i odstaw na chwilę do zamarynowania.

3. Przygotuj sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Wystarczy dodać do niego odrobinę pieprzu i świeżo wyciśniętego czosnku. Jeśli jest za rzadki - dodaj odrobinę majonezu.

4. Zamarynowane warzywa smaż na grillu aż się zarumienią.

5. Placek tortilli podpiecz przez chwilę na grillu i posmaruj sosem czosnkowym, ułóż na nim warzywa i zwiń. Możesz dodać także świeżą sałatę i pomidory.

Zobacz również: ALTERNATYWA DLA MIĘSNEGO PASZTETU

 

wegetariański grill

© Newscom/StarStock

Kebab wegetariański

 

Brzmi dziwnie, bo słowo kebab odnosi się bezpośrednio do mięsnej potrawy. Bez wołowiny lub drobiu można się jednak obyć i pitę wypełnić grillowanymi warzywami.

1. Kup gotową pitę - cała paczka to koszt kilku złotych. Zrobienie jej własnoręcznie zajmie trochę więcej czasu, bo to ciasto drożdżowe. 

2. Podobnie jak w przypadku tortilli warzywnej, pokrój cukinię w krążki, paprykę w długie plastry, cebulę w talarki. Warzywa przełóż do miski i przypraw do smaku (sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, czosnek). Polej delikatnie oliwą z oliwek i odstaw na chwilę do zamarynowania.

3. Przygotuj sos czosnkowy lub paprykowy. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny ze świeżo wyciśniętym czosnkiem lub słodką i ostrą papryką.

4. Warzywa smaż na grillu do momentu, aż się zarumienią.

5. Chwilę wcześniej podpiecz pitę na grillu (tylko chwilę, bo szybko twardnieje!).

6. Przekrój chlebek, posmaruj z dwóch stron przygotowanym sosem, wyłóż świeżą sałatą, dodaj grillowane warzywa i świeże pomidory.

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo