Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu?

Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a zaskoczysz domowników pysznymi potrawami na bazie ukochanych przez Polaków bulw.
Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu?
Fot. Thinkstock
03.04.2016

Kotlety z ziemniaków

Bardzo popularna potrawa w czasach PRL-u, gdy trzeba było szukać zamienników trudno dostępnego mięsa. Choć dziś go nie brakuje, warto przyrządzić czasami takie kotlety, szczególnie gdy szukamy pomysłu na ugotowane wcześniej ziemniaki.

Należy je przemielić przez maszynkę, a następnie połączyć z surowym jajkiem (albo dwoma, wszystko zależy od ilości ziemniaków), podsmażoną cebulką i ulubionymi dodatkami, np. parmezanem, tymiankiem, posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Doprawiamy pieprzem, solą, ewentualnie także szczyptą gałki muszkatołowej. Formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor. Serwujemy z ogórkiem kiszonym albo sosem pomidorowym czy pieczarkowym.

Jak zrobić deser z serka mascarpone?

Ruskie pierogi

Wbrew swojej nazwie potrawa jest znacznie popularniejsza w Polsce niż w Rosji. Pierogi ruskie to świetna propozycja na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jak je zrobić? Skorzystajmy z receptury Magdy Gessler.

Składniki:

Ciasto: 500 g mąki, 125 ml gorącej wody, łyżeczka soli

Farsz: 750 g ugotowanych ziemniaków, 250 g twarogu, 2 cebule, 3 łyżki masła, sól, pieprz

Najpierw należy przygotować ciasto – na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i niewielką ilość wody i zagniatamy, uzupełniając stopniowo wodą, by masa nie była zbyt klejąca albo twarda. Ciasto dzielimy na cztery części. Trzy odkładamy, a jedną rozwałkowujemy i wycinamy krążki.

Teraz pora na przygotowanie farszu. Pamiętajmy, by było w nim więcej ziemniaków niż twarogu. Oba składniki ubijamy tłuczkiem z zeszkloną na maśle cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Na krążki ciasta nakładamy kulkę farszu i starannie sklejamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną gotujemy jeszcze 1-2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką, skwarkami lub śmietaną.

dania z ziemniaków

Fot. Thinkstock

Placki ziemniaczane

Wbrew powszechnej opinii można je przyrządzić nie tylko z tartych surowych ziemniaków. Świetnie sprawdzą się także ugotowane wcześniej kartofle, o czym przekonuje przepis Zosi Cudny z bloga Make Cooking Easier.

Do przygotowania placków będziemy potrzebować: ok. 500 g ugotowanych ziemniaków, szczypiorku z cebulką, jajka, 2-3 ząbków czosnku, 100 g tartego parmezanu (fety lub żółtego sera), garści świeżego pokrojonego szpinaku i zielonej pietruszki, szczypty gałki muszkatołowej, soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu.

Ziemniaki ugniatamy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Formujemy placuszki, rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło z jajkiem sadzonym, łyżką gęstej śmietany lub jogurtu.

dania z ziemniaków

Fot. Thinkstock

Omlet z ziemniakami

Kolejna banalnie prosta potrawa, w której można wykorzystać ziemniaki pochodzące z wczorajszego obiadu. Jednak w tym wypadku najlepiej sprawdzą się kartofle ugotowane w całości, ponieważ należy je pokroić w plasterki i krótko obsmażyć na maśle, ewentualnie z pokrojoną szynką, boczkiem lub pomidorami. Później zalewamy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Smażymy na wolnym ogniu, aż masa na spodzie się zetnie. Później za pomocą talerza obracamy omlet i podsmażamy także z drugiej strony. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Jak pozbyć się kilkuset kalorii każdego dnia?

RAF

dania z ziemniaków

Fot. Thinkstock

Kluski śląskie

Znakomity dodatek do rozmaitych sosów, zarówno mięsnych, jak i warzywnych czy grzybowych. Żeby przygotować pyszne kluski śląskie, potrzebujemy tylko ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej (szklanka na kilogram kartofli).

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i układamy równo w misce. Dzielimy je na cztery części – jedną z nich wyjmujemy, a to miejsce wypełniamy mąką. Dokładamy pozostałą część ziemniaków i całość mieszamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe kluseczki i kciukiem formujemy w nich dziurkę. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

dania z ziemniaków

Fot. Thinkstock

Zapiekanka ziemniaczana

To wyjątkowo proste i smaczne danie, które docenią domownicy, ale sprawdzi się także w sytuacjach awaryjnych, na przykład podczas wizyty niezapowiedzianych gości.

Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki będą znakomitą bazą zapiekanki, jednak potrawę warto wzbogacić także innymi „konkretnymi” dodatkami – mielonym mięsem, usmażoną piersią z kurczaka, kiełbasą czy wędzonym boczkiem. Nie powinno zabraknąć również warzyw: cebuli, kukurydzy, pomidorów, brokułów czy pora. W kuchni śródziemnomorskiej często zapieka się bakłażana, który po podgrzaniu smakuje najlepiej.

Poszczególne składniki mieszamy lub układamy warstwami i posypujemy startym żółtym serem czy parmezanem, ewentualnie zalewając wcześniej beszamelem albo jajkiem rozmieszanym z jogurtem. Całość zapiekamy w naczyniu żaroodpornym.

Kreatywna kuchnia: Kanapka nie musi być nudna!

Komentarze (2)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 03.04.2016 10:59
Ja zawsze przypiekam pozostałe ziemniaki na patelni. Osobiście je uwielbiam, także moja rodzina bardzo chętnie je zjada :D
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo