7 pomysłów na wielkanocne przystawki

Wielkanoc za pasem! Jeśli jeszcze nie zdecydowałaś, jakie świąteczne przystawki powinny trafić na stół, oto godne rozważenia propozycje.
7 pomysłów na wielkanocne przystawki
Fot. Thinkstock
24.03.2016

Wielkanoc daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o wykorzystanie jajek, warzyw, świeżych ziół. Możemy z nich wyczarować smaczne i zdrowe smakołyki. Nasze propozycje na przystawki powinny przypaść do gustu zarówno zwolennikom tradycyjnych smaków, jak i tych z bardziej wyrobionym podniebieniem.

Pamiętajmy, że przepisy możemy modyfikować – np. zamiast majonezu, użyć mieszanki majonezu i jogurtu naturalnego (greckiego) albo zupełnie z niego zrezygnować na rzecz jogurtu. Zadbajmy ponadto o apetyczne udekorowanie potrawy.

Zobacz także: Jak zrobić deser z serka mascarpone?

Jajka faszerowane rzeżuchą

Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, kopiasta łyżka majonezu, łyża musztardy, duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej, sól, pieprz, 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy, marynowana papryka, młode listki rzeżuchy, gęsty majonez, liście sałaty

Wykonanie:

Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyprawy, wyrabiamy (farsz powinien być pulchny i lekko pikantny). Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na półmisku wyłożonymi liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą. Podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy rzeżucha nie straci świeżości i wygląda apetycznie.

Surówka z pomidorów staropolska

Składniki: 6 dużych lub 8 średnich, jędrnych pomidorów, 2 małe, słodkie cebulki (szalotki), 2 małe, świeże ogórki, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, (zalewa): 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki wody, czubata łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, sól

Wykonanie:

Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy drobno posiekane cebulki, zestawiamy z ognia, pozostawiamy do wychłodzenia. Ogórki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie plasterki, układamy na spodzie salaterki, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone w poprzeczne plasterki pomidory. Całość zalewamy zimną zalewą, odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 minut. Przed podaniem zalewamy lekko spienioną śmietaną.

wielkanocne przepisy

Fot. Thinkstock

Jajka na plastrach łososia

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 3-4 (zależnie od wielkości) plastry wędzonego łososia, 2 kopiaste łyżki czarnego kawioru, 2 kopiaste łyżki najdrobniej posiekanego szczypiorku, liście sałaty, natka pietruszki

Wykonanie:

Obrane ze skórki jajka kroimy wzdłuż na połowę. Liście sałaty kładziemy na spodeczku, podobnie plastry łososia. Na liściach sałaty układamy natkę pietruszki w taki sposób, by otoczyła wianuszkiem plaster łososia, na którym kładziemy połówkę jajka, żółtkiem do spodu. Jajka dekoracyjnie oprószamy szczypiorkiem i otaczamy dookoła kawiorem. Podajemy nie później niż 15 minut pod przygotowaniu.

wielkanocne przepisy

Fot. Thinkstock

Rulony z szynki z musem jabłkowym

Składniki: 10 plastrów chudej, gotowanej szynki, 1/2 szklanki musu jabłkowego, 1/2 szklanki bardzo gęstego majonezu, sól, cukier puder, biały pieprz, łyżeczka łagodnej musztardy, liście sałaty, cząstki pomarańczy, połówki marynowanych gruszek, marynowane śliwki, brzoskwinie z kompotu, gęsty majonez oraz liście selera naciowego do przybrania

Wykonanie:

Mus jabłkowy łączymy z majonezem, musztardą, cukrem pudrem, solą i pieprzem. Plastry szynki smarujemy przygotowaną masą, zwijamy w ruloniki, układamy na liściach sałaty. Wierzch każdej porcji przybieramy dekoracyjnie majonezem, a pomiędzy nimi rozkładamy owoce oraz liście selera naciowego.

wielkanocne przepisy

Fot. Thinkstock

Pikantna jarzynka z cebuli

Składniki: 1 kg cebuli (najodpowiedniejsza podłużna), kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego, 10 dag rodzynek, 10 dag suszonych moreli, 2 szklanki białego, wytrwanego wina, sól, biały pieprz, szczypta cukru

Wykonanie:

Pokrojone morele i przebrane rodzynki zalewamy winem. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Obrane cebule koimy wzdłuż na ćwiartki, wrzucamy na roztopione masło, lekko obsmażamy (powinny się zeszklić), zalewamy bakaliami wraz z winem, w którym się moczyły, całość oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 35-40 minut, aż cebula stanie się szklista, wręcz aksamitna. Gdy trzeba, doprawiamy szczyptą cukru. Jarzynkę podajemy do pieczonego mięsa.

RAF

Źródło przepisów:

Kuchnia polska”, Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2008

wielkanocne przepisy

Fot. Thinkstock

Zielony krąg

Składniki: 8 przepiórczych jajeczek ugotowanych na twardo, puszka zielonego konserwowego groszku, 8 ziarenek czarnego pieprzu, liście selera naciowego lub lubczyku, miniaturowe pomidory lub rzodkiewki, gęsty majonez, (na galaretę): 2 szklanki esencjonalnego rosołu, 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina, łyżka octu winnego lub jabłkowego, 2 kopiaste łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Przygotowujemy galaretę: żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody; gdy napęcznieje, rozprowadzamy w niewielkiej ilości wrzątku. Rosół zagotowujemy razem z winem i octem winnym, gdy trzeba, lekko doprawiamy, zdejmujemy z ognia, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, całość dokładnie mieszamy. Na spód salaterki wylewamy warstwę galarety (na wysokość centymetra), wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika. Na stężonej galarecie układamy przepiórcze jajeczka z wbitym w czubek ziarenkiem pieprzu, zalewamy następną porcją galarety i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, posypujemy odsączonym groszkiem zalewamy pozostałą galaretą i jeszcze raz wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na okrągłym półmisku układamy liście selera lub lubczyku, by utworzyły zielony krąg, otaczający brzeg. Na liście wykładamy galaretę pokrojoną w romby w taki sposób, by w każdej porcji było jajko. Przybieramy miniaturowymi pomidorami lub rzodkiewkami w kształcie „różyczek”.

Genialny przepis na pizzę w filiżance!

wielkanocne przepisy

Fot. Thinkstock

Sałatka wielkanocna

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, łyżka świeżo utartego chrzanu, sok z całej cytryny, szklanka kwaśnej śmietany kremowej, 2 kwaskowe jabłka, cebula, 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach, 4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo, sól, cukier, świeżo zmielony biały pieprz

Wykonanie:

Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Obrane ze skorupek jajka, obrane z łupinek ziemniaki oraz pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka kroimy w zgrabną kostkę, cebulę najdrobniej siekamy. Składniki sałatki łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietanę doprawioną solą, cukrem i pieprzem, całość owijamy szczelnie folią aluminiową, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem przybieramy gałązkami rzeżuchy i połówkami przepiórczych jajeczek.

Przepisy na zapiekanki

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 1 / 5
Anonim (Ocena: 1) 24.03.2016 06:09
Obieramy jajka ze skórek...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie