Kreatywna kuchnia: kanapka nie musi być nudna

Zaczaruj swoją kanapkę! Uczyń z jej przygotowania prawdziwe święto i zafunduj ucztę swojemu podniebieniu.
Kreatywna kuchnia: kanapka nie musi być nudna
Fot. Thinkstock
25.02.2016

Trudno wyobrazić sobie szybszy i łatwiejszy sposób na posiłek: bierzesz pieczywo, sięgasz po dowolne dodatki, ewentualnie ponownie przykrywasz pieczywem – i gotowe. Masz przekąskę, którą można podać o każdej porze dnia, zarówno w domu, jak i w mieście, do tego smaczną i ekspresową w przygotowaniu. Oraz tanią. Kanapki jemy wszyscy jak świat długi szeroki. Samo słowo „canapé” pochodzi z francuskiego, co tłumaczy się jako „bułkę przekrojoną z wędliną ułożoną jak poduszki na kanapie”. W Europie kanapki popularnością cieszą się od XVIII wieku. Dziś większość z nas zjada je praktycznie każdego dnia. I choć prostota ich przygotowania jest niepodważalna, może się zdarzyć, że poczciwych kanapek będziesz mieć… po dziurki w nosie.

Wystarczy, że wpadniesz w rutynę i do przygotowania kanapek nie będziesz przywiązywać większej wagi. Tylko odruchowo sięgniesz po kromkę chleba, którą posmarujesz masłem, dodasz wędlinę, ser, ewentualnie kilka plasterków ogórka… I tyle. Cóż, jeśli właśnie tak wyglądają twoje kanapki, istnieje spora szansa, że w pewnym momencie ci się przejedzą. A szkoda, bo kanapka nie musi być nudna! Dobrze wiedział o tym Joey z serialu „Przyjaciele”, który za dobrą kanapką poszedłby na koniec świata…

Genialny przepis na pizzę w filiżance. Smakuje jak prawdziwa!

Inspiracje ze świata

Istnieje nieskończona liczba przepisów, z których możemy korzystać – gdy w grę wchodzi przygotowanie kanapki, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Pieczywo, składniki, dodatki, sos, a nawet metoda podania (na zimno, na ciepło, z grilla albo opiekacza) zależą od naszych upodobań.

Amerykanie mają sandwiche, które zjadają na kilogramy: chodzi o kanapkę, w której między dwiema warstwami pieczywa znajdują się dodatki. Klasykiem jest kanapka Rubena albo Ruebena. Nie można się nią nie najeść, bo Ruben Sandwich to tosty wypełnione wołowiną konserwową, kiszoną kapustą, serem oraz sosem: rosyjskim albo tysiąca wysp. Istnieje co najmniej kilka odmian kanapki Rubena – np. z białą kapustą zamiast kiszonej, jajkami, rybą, ogórkami.

pomysły na kanapki

Fot. Thinkstock

U Włochów spotkasz panini – kanapki z ciabatty wypełnionej szynką, salami, serem, ziołami (np. rukolą). We Włoszech nie można nie zjeść również bruschetty – to grzanka, którą serwuje się z pokrojonymi w kostkę pomidorami, oliwą, czosnkiem i ziołami.

W Indiach króluje kati roll – ta kanapka z wyglądu bardziej przypomina kebab. Aromatyczne dodatki zawija się w miękkie ciasto (wrapy). Wietnamczycy mają banh mi – pieczywo wypieka się z mąki pszennej i ryżowej, a następnie wypełnia pasztetem, majonezem, warzywami (marchewką, papryką, ogórkiem).

W Finlandii zajadają się kanapką o nazwie porilainen, którą serwuje się z porządnym kawałkiem kiełbasy, cebulą, piklami, musztardą i keczupem. Z Francji pochodzi croque-monsieur, podawana na ciepło kanapka z szynką i topionym serem. Tartinki to z kolei klasyczne kanapki na cienkiej warstwie pieczywa z dowolnymi dodatkami (wędliną, serem, warzywami, pastami itp.).Tartinki najczęściej trafiają na stoły podczas różnych uroczystości i bankietów jako przekąski na jeden kęs.

pomysły na kanapki

Fot. Thinkstock

Twoja idealna kanapka

Żeby zrobić perfekcyjną kanapkę, wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Nie ma żadnych ograniczeń! Zapomnij o kanapce, jaką znasz z dzieciństwa (białe pieczywo, wędlina, żółty ser), tylko zajrzyj do lodówki i wyczaruj przekąskę z wykorzystaniem przeróżnych składników. Pamiętaj przy tym o paru zasadach.

Zobacz także: Jak jeść mule?

Pieczywo – kanapka z pszennego chleba? Zapomnij – białe pieczywo nie należy do najzdrowszych, a przy tym w piekarniach znajdziesz wiele smaczniejszych okazów. Poszukaj bułki z ciemnej mąki, najlepiej z dodatkami: ziarnami, ziołami (rozmarynem, kminkiem), kiełkami, słonecznikiem, sezamem. Sięgnij po ciabattę, bagietkę (niektóre sprzedawane są z masłem czosnkowym), grahamkę albo ciemny chleb. Pieczywo możesz wcześniej podgrzać (w opiekaczu, piekarniku).

Dodatki – dowolne. Jeśli wybrałaś bułkę, nie przekrawaj jej do końca, żeby powstała góra i dół, tylko zrób nacięcie (jak w hot dogu), a wnętrze pieczywa wypełnij ulubionymi składnikami. Masz ochotę na klopsiki? Malutkie kulki mozzarelli? Łososia? Śledzia? Wędlinę? Grillowaną cukinię? Jajko na twardo? Ogórki kiszone, konserwowe? Do kanapki pasuje dosłownie wszystko – warto wyjść poza schemat i klasyczne składniki połączyć z nietypowymi dodatkami.

pomysły na kanapki

Fot. Thinkstock

Pamiętaj o warzywach! Uczynią twoją kanapkę zdrowszą, kolorową i smaczniejszą. Przełamią ciężki smak mięsa czy ryby. Do każdej kanapki warto dodać miks sałat albo wzbogacić swoją przekąskę listkami roszponki, bazylii, rukoli, koperkiem, dymką. Warzywa kanapkowe to nie tylko ogórek, rzodkiewka czy sałata. To także cukinia, bakłażan (np. z grilla), pokrojona w cienkie słupki marchewka, rzepa itd.

Kilka wskazówek:

- Do pasztetu dodaj marynowane albo suszone śliwki bądź marynowane pieczarki.

- Wędzonego łososia albo filet ze śledzia połącz z jajkiem na twardo.

- Ser żółty zastąp serem brie, lazurem, camembertem. Doskonale będzie do nich pasować żurawina ze słoiczka.

- Pamiętaj o oliwkach (szczególnie czarnych), które zmienią charakter każdej kanapki.

- Jeśli wybierasz tłuste składniki (np. wędzoną rybę), zrezygnuj z masła.

- Kanapka może być słodka. Warto wtedy sięgnąć po croissanta i wypełnić go twarogiem oraz ulubioną konfiturą.

- Krewetki i awokado? Jesteśmy na TAK! Nietypowe połączenia smakowe mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.

- Smak tradycyjnej kanapki podkreśli starty parmezan i kilka kropli dobrej oliwy.

- Dorzuć do kanapki konserwowy groszek, kukurydzę, paprykę, fasolę.

- Kanapki doskonale smakują z domowymi pastami (jajecznymi, warzywnymi, rybnymi itp.).

Sosy – często o nich zapominamy, a to właśnie sosy podkręcają smak kanapki, czyniąc ze zwykłej przekąski raj dla podniebienia. Majonez, keczup, musztarda, chrzan, jogurt naturalny, tabasco to klasyczne dodatki. Warto jednak sos kanapkowy przygotować na własną rękę.

pomysły na kanapki

Fot. Thinkstock

Kilka przepisów na smaczne i aksamitne sosy

Sos majonezowo-jajeczny

Składniki: szklanka majonezu, szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki musztardy delikatesowej, sól, pieprz, cukier puder, sok z cytryny

Wykonanie: wyjęte z jajek żółtka ucieramy z musztardą (inna niż delikatesowa może zepsuć smak sosu) i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodajemy majonez, lekko spienioną śmietanę, mieszamy, doprawiamy w taki sposób, aby sos miał delikatny, ale wyraźny, pikantny smak. Pod koniec dodajemy drobno posiekane białka. Składniki łączymy.

Sos wiosenny delikatny

Składniki: szklanka kwaśnej śmietany, szklanka naturalnego jogurtu, 4 małe cebulki (dymki), czubata łyżka koperku, czubata łyżka szczypiorku, czubata łyżka natki pietruszki, czubata łyżka rzeżuchy, czubata łyżka młodych liści ogórecznika lub młodych pędów szczawiu, sól, pieprz

Wykonanie: do salaterki wlewamy jogurt, dodajemy posiekane cebulki i pozostałą zieleninę oraz lekko ubitą śmietanę. Doprawiamy do smaku. Sos powinien być delikatny w smaku, o pięknej, wiosennej barwie i bogatym aromacie.

Sos staropolski pikantny

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, 3 duże cytryny, szklanka gęstej śmietany, cebula, kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki, kopiasta łyżka utartego chrzanu, sól, cukier puder

Wykonanie: jajka dzielimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka. Z cytryn wyciskamy sok, uważając, by nie dostały się pestki. W salaterce ucieramy żółtka z sokiem na jednolitą masę, dodajemy (po łyżce) śmietanę, roztartą ze szczyptą soli cebulę, chrzan, przyprawy i zieleninę, składniki łączymy. Do przyprawionego sosu dodajemy drobno posiekane białka, raz jeszcze mieszamy i, gdy trzeba, doprawiamy.

Co dzieje się w żołądku po zjedzeniu zupki chińskiej?

RAF

Przepisy na sosy pochodzą z książki Ewy Aszkiewicz „Kuchnia polska”, wyd. Publicat, Poznań 2008

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
dpblogpl (Ocena: 5) 25.02.2016 14:25
Tak, bo bagietka z masłem czosnkowym ze sklepu jest zdrowsza niż białe pieczywo...no niestety nie.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo