6 pysznych dań z afrodyzjakami, które warto podać w walentynki

W święto zakochanych przygotujcie kolację i zaserwujcie dania obfite w afrodyzjaki, które wprowadzą was w romantyczny nastrój.
6 pysznych dań z afrodyzjakami, które warto podać w walentynki
Fot. Thinkstock
13.02.2016

Afrodyzjaki to substancje, które mają zwiększać libido i poprawiać sprawność seksualną. Sprawiają, że nasza ochota na igraszki się potęguje, a ze zbliżenia czerpiemy więcej radości. Mnóstwo afrodyzjaków drzemie w naturze. Wykorzystaj je w walentynki, podczas kolacji we dwoje podając dania pełne tych magicznych substancji.

Koktajl z krewetek z granatem

Owoce morza to silny afrodyzjak – zawierają unikatową kompozycję składników, które znakomicie wpływają na potencję. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje witamina E (tzw. eliksir młodości i płodności) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Na walentynki proponujemy danie z krewetkami, które łączymy z granatem – on również zwiększa libido i poprawia sprawność seksualną.

Składniki: 0,5 żółtej papryki (pokrojonej w drobną kostkę), 0,5 czerwonej papryki (pokrojonej w drobną kostkę), 0,5 cebuli (pokrojonej w drobną kostkę), 5 łyżek majonezu, 2 łyżki ketchupu, 0,5 pęczka koperku (posiekanego), sok z 1 cytryny, sól, pieprz, 400 g krewetek (prawn ring), ziarna 1 granatu

Wykonanie: do miski przełożyć pokrojone papryki i cebulę, majonez, ketchup, posiekany koperek, dolać sok z cytryny. Całość doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Krewetki parzyć we wrzątku przez 1-2 minuty. Na talerz wyłożyć sos, ziarna granatu rozsypać na sosie, ułożyć krewetki. Koktajl można podać z cząstkami cytryny i koperkiem.

Genialny przepis na pizzę w filiżance. Smakuje jak prawdziwa!

Sałatka z selerem i brzoskwiniami

„Trzy są rozkosze życia: najpierwszą jest dobre jedzenie, drugą – pogrążenie się w sen, a trzecią – uciechy z dziewczyną” – mówi stare wietnamskie powiedzenie. To wszystko ma nam zapewnić seler, który uznawany jest za silny afrodyzjak i warzywo płodności. Hiszpanie mawiają, że „seler czyni mężczyznę”. Połącz go z brzoskwinią (kolejny afrodyzjak!), dopraw rodzynkami, rumem i jogurtem, a wspaniała walentynkowa sałatka gotowa.

Składniki: 1 spora bulwa selera, sól, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka rumu, 2-3 brzoskwinie (mogą być z puszki) + 0,5 brzoskwini do dekoracji, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki majonezu, kilka listków selera

Wykonanie: seler wyszorować, wrzucić na 3-4 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w cienkie słupki, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć, włożyć do miseczki, zalać rumem. Brzoskwinie pokroić w cienkie paski. Połączyć z selerem i rodzynkami. Polać jogurtem wymieszanym z majonezem i solą, schłodzić. Przed podaniem wymieszać, udekorować plasterkami brzoskwiń i listkami selera.

dania na walentynki

Fot. Thinkstock

Roladki z indykiem i awokado

Za naturalny afrodyzjak uważane jest awokado, bogate w witaminę E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas. Awokado wzmacnia mięśnie, usprawnia potencję, poprawia nastrój, niweluje zmęczenie. W tym przepisie serwujemy je w postaci roladek, które robimy z dodatkiem indyka, papryki i smacznego sosu.

Składniki: 1 łyżka musztardy dijon z całymi ziarnami gorczycy, 3 łyżki odtłuszczonego majonezu, 2 pszenne tortille (o średnicy 25 cm), 2 dojrzałe awokado (pokojone wzdłuż na cienkie plastry), 220 g gotowanego mięsa z piersi indyka (pokrojonego w plastry), 350 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika (odsączonej i pokrojonej w paski)

Wykonanie: w małym naczyniu wymieszać majonez z musztardą. Położyć tortille, na każdej płasko rozsmarować równą porcję majonezu z musztardą. Na posmarowanych tortillach ułożyć plastry awokado, pozostawiając z każdej strony ok. 1,5 cm wolnego miejsca. Na wierzchu ułożyć mięso i paski papryki. Ściśle zrolować tortille i ułożyć – spojeniem do dołu – na desce do krojenia. Ząbkowanym nożem odciąć końcówki z obu stron każdej roladki i podzielić ją na sześć równych części. Ułożyć na półmisku.

dania na walentynki

Fot. Thinkstock

Powiew Wschodu: marchewka z kardamonem, imbirem i migdałami

Na Dalekim Wschodzie marchew za afrodyzjak uchodzi od tysiącleci. Starożytni Grecy nazywali ją „philtron” – „miłosny napój”. Przed wiekami wykorzystywano ją właśnie do produkcji takich mikstur. Spożywanie marchwi wyraźnie zwiększa libido. Za afrodyzjak uchodzi także kardamon – aromatyczna przyprawa – oraz imbir, który dobroczynnie wpływa na cały organizm.

Składniki: 4-5 ziarenek kardamonu, 1 kg marchewki, 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha włoskiego), 100 g masła, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 szklanka jogurtu, 1 szklanka słodkiej śmietany, 2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie: kardamon utłuc w moździerzu. Obraną i umytą marchewkę pokroić w cienkie plasterki, imbir posiekać. W rondlu stopić masło, dodać marchewkę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać kardamon i smażyć 3-4 minuty. Dodać imbir, sól, pieprz, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć marchewką. Sok z cytryny wymieszać z miodem, jogurtem i śmietaną, zalać marchewkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypać danie płatkami migdałowymi. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do pieczonego drobiu.

Prezenty na Walentynki dla niej & dla niego

dania na walentynki

Fot. Thinkstock

Suflet czekoladowy

Nie daj sobie wmówić, że zrobienie sufletu to trudna sztuka. Grunt do dobry przepis. A radość płynąca z rozkoszowania się tym czekoladowym przysmakiem – bezcenna. Czekolada już po sprowadzeniu przez konkwistadorów z Ameryki uważana była za afrodyzjak. Działa przeciwdepresyjnie, zwiększa sprawność seksualną, wzmacnia, usprawnia koncentrację. Nic, tylko się nią zajadać.

Składniki: 125 g czekolady deserowej, 90 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania foremek), 70 g cukru pudru, 50 g mąki pszennej tortowej, 3 jajka

Wykonanie: jajka ubić bardzo dokładnie z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło pokrojone na kawałeczki, a następnie rozpuścić je w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do ubitych jajek wsypać powoli mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką, po czym dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem. Małe foremki wysmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) lub 210-220 stopni (bez termoobiegu), piec przez 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zrumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło z ulubionymi owocami albo posypane startą czekoladą lub cukrem pudrem.

Smacznego!

6 rodzajów wina, które powinna znać każda kobieta!

RAF

Źródła przepisów:

Koktajl z krewetek z granatem: „Ryby są super”, Karol Okrasa, Dorota Wellmann, Kuchnia Lidla 2015

Sałatka z selerem i brzoskwiniami, Powiew Wschodu: „Warzywa”, Hanna Szymanderska, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2010

Czekoladowe naleśniki z bananami, suflet czekoladowy: „Cukiernia Lidla”, Paweł Małecki 2015

Roladki z indykiem i awokado: „Potęga warzyw”, pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005

dania na walentynki

Fot. Thinkstock

Czekoladowe naleśniki z bananami

Przepyszna bomba pełna afrodyzjaków – danie znakomite przed upojną nocą. Kakao za afrodyzjak uchodzi od wieków. Jego sekretny składnik – fenyloetyloamina działa podobnie jak… amfetamina. Sprawia, że czujemy się wspaniale, wzmacnia się pożądanie i uczucie podniecenia. W tym przepisie naleśniki nadziewamy bananami, które również uchodzą za afrodyzjak.

Składniki: (ciasto): 2 jajka, 500 ml mleka 3,2 proc., szczypta soli, 180-200 g mąki pszennej tortowej, 1 łyżka kakao, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, (dodatki): 4-5 bananów, krem orzechowy, 2-3 łyżki masła, niewielka ilość cukru pudru, niewielka ilość kakao

Wykonanie: wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. Odstawić na 20-30 minut, następnie smażyć cienkie naleśniki (ok. 10 sztuk). Usmażone naleśniki posmarować kremem orzechowym, na naleśnikach ułożyć pokrojone banany. Naleśniki zwijać w koperty lub trójkąty. Na patelni rozpuścić masło i ułożyć zwinięte naleśniki. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem i kakao.

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo