Święta first minute – co możemy przygotować wcześniej?

Przepis na radosne, a przede wszystkim spokojne Boże Narodzenie jest prosty i bazuje na przygotowaniu odpowiedniego planu.
Święta first minute – co możemy przygotować wcześniej?
Fot. Thinkstock
09.12.2015

Okres świątecznych przygotowań to czas wytężonej pracy. Dobra organizacja i zaplanowanie wszystkich zadań, to podstawa by uniknąć świątecznej paniki, a w Wigilię i kolejne dni Świąt znaleźć czas na wytchnienie dla siebie i najbliższych. Przepis na radosne, a przede wszystkim spokojne Boże Narodzenie, jest prosty i bazuje na przygotowaniu odpowiedniego planu. Stworzenie listy zakupów, ułożenie menu, które zagości na świątecznym stole, czy wreszcie wcześniejsze przygotowanie niektórych wypieków, pozwolą cieszyć się z tego świątecznego czasu. Rozwiązaniem są bakaliowe ciasta, które spokojnie można upiec na kilka dni przed świętami. Świąteczny piernik, keks czy ciasteczka korzenne nabiorą wówczas odpowiedniego bakaliowego smaku i aromatu. 

Świąteczny keks

Składniki:

•    4 jajka

•    pół szklanki soku pomarańczowego

•    300 g masła

•    2 szklanki mąki pszennej tortowej

•    10 g proszku do pieczenia

•    1 szklanka cukru pudru

•    1 opakowanie cukru waniliowego

•    5 g proszku do pieczenia

•    1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej (np. Bakalland)

•    50 g rodzynek sułtańskich

•    50 g żurawiny

keks

Fot. mat. prasowe

Składniki wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy do niego mieszankę keksową. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny, do momentu, kiedy bakalie wchłoną cały sok. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy masło i przy pomocy miksera ubijamy je na najwyższych obrotach, przez 5 minut, aż nabierze puszystości.

Do masła stopniowo wsypujemy cukier puder, nie przestajemy ubijać. Dodajemy jajka, ubijając wszystko po każdym dodanym jajku. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia przy zmniejszonych obrotach miksera. Miksujemy powoli do momentu połączenia składników. Dodajemy mieszankę keksową, rodzynki i żurawinę. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy (papier do pieczenia na spód, boki posmarowane masłem).

Pieczemy przez około 45 - 50 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, sprawdzamy ciasto patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Tak przygotowany keks trzymamy pod przykryciem, aby nie stracił wilgotności. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Ciasteczka korzenne z bakaliami

Fot. mat. prasowe

Ciasteczka korzenne z bakaliami

Składniki:

•    3 szklanki mąki pszennej

•    25 dag masła

•    2 jajko

•    15 dag cukru pudru

•    10 g proszku do pieczenia

•    1 łyżka soku z cytryny

•    1 łyżka miodu

•    100 g rodzynek sułtańskich

•    100 g żurawiny

•    100 g posiekanych migdałów (np. Bakalland)

•    szczypta cynamonu

•    przyprawa do piernika

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, miód, bakalie, przyprawę do piernika, cynamon. Ciasto zagniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra. Wycinamy z nich kształty za pomocą foremek lub szklanki.

Układamy je na blasze i smarujemy białkiem. Blachę wkładamy do wcześniej nagrzanego, do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.

Piernik z bakaliami

Fot. mat. prasowe

Piernik z bakaliami

Składniki:

•    3 szklanki mąki

•    2 jajka

•    125 g masła

•    350 g powideł śliwkowych

•    3/4 szklanki cukru

•    10 g kakao

•    1 szklanka mleka

•    15 g sody oczyszczonej + szczypta soli

•    150 g orzechów włoskich Bakalland

•    100 g rodzynek sułtańskich Bakalland

•    150 g moreli Bakalland

•    150 g śliwek Bakalland

•    przyprawa do piernika

•    płatki migdałowe Bakalland do dekoracji

Masło ucieramy razem z cukrem i jajkami. Do puszystej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i resztę składników: szklankę mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe i wystudzone możemy polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi.

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 09.12.2015 09:23
Jaka rekama Bakallandu :D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo