8 pomysłów na czekoladowe przysmaki, które poprawią Ci humor!

Czym poprawisz sobie humor lepiej w szary, jesienny dzień, jeśli nie czekoladą? Dzięki czekoladowym przysmakom świat od razu wyda się kolorowy.
8 pomysłów na czekoladowe przysmaki, które poprawią Ci humor!
fot. pexels.com
15.11.2015

Smak kakao znano już kilka stuleci przed naszą erą. Olmekowie, pierwsza i jedna z najbardziej rozwiniętych kultur Ameryki Środkowej, doceniali walory kakaowca, a swoją wiedzę przekazali Majom, którzy uważali czekoladę za cenne lekarstwo. Do Europy czekolada trafiła w XVI wieku za sprawą hiszpańskiego konkwistadora Hernána Cortésa. W 1679 roku dzięki cukiernikowi o nazwisku Pralin płynną dotąd czekoladę zaczęto podawać w formie małych kuleczek o bardzo gęstej konsystencji. Pralinki były jednym z ulubionych przysmaków Króla Słońce Ludwika XIV. Z kolei w 1866 roku firma Cadbury wprowadziła na rynek pierwszą bombonierkę. W Polsce kakao przez długi czas stosowano jako lekarstwo i podawano wyłącznie chorym. Cukiernicy nieprędko przekonali się do tego produktu. Przełomu dokonał Ernest Wedel, który w 1845 roku zatrudnił się w cukierni, a z czasem usamodzielnił się i otworzył swój pierwszy zakład cukierniczy.

Dziś czekoladę smakujemy jak świat długi i szeroki. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem słodkich i gorzkich tabliczek, pralin, bombonierek, trufli, czekoladowych ciast, ciasteczek, lizaków, deserów… A gdyby tak coś czekoladowego przygotować na własną rękę? O tej porze roku, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, jest to szczególnie zalecane! Sprawdź nasze propozycje i rozkoszuj się cudownym smakiem boskiej czekolady…

Trufelki migdałowe

Składniki: 25 ml śmietanki UHT 30 proc., 20 g miodu, 200 g czekolady mlecznej, 25 g czekolady deserowej, 35 ml amaretto, 35 g masła, kakao

Wykonanie: śmietankę gotujemy z miodem. Czekolady łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Następnie zalewamy je śmietanką i dodajemy masło, na końcu dolewamy amaretto. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa się już dobrze schłodzi, łyżeczką lub małą gałkownicą dzielimy ją na porcje, formujemy z nich kulki i obtaczamy w kakao. Trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.

czekolada

fot. pexels.com

Ptasie mleczko

Składniki: 20 dag czekolady mlecznej, 10 dag masła, 3 żółtka, 8 dag cukru, 1 łyżeczka likieru czekoladowego, 300 ml śmietanki kremówki

Wykonanie: czekoladę rozpuszczamy z masłem, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przygotowaną czekoladę i powoli ubijamy mikserem. W trakcie dodajemy likier czekoladowy i ubitą śmietankę. Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, przekładamy do deserówek. Ptasie mleczko możemy ozdobić śmietanką lub kakao.

Krem czekoladowy

Składniki: 5 dag gorzkiej czekolady, 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 1/2 szklanki śmietany kremówki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie: czekoladę ścieramy na tarce i łączymy z budyniem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Po dokładnym wymieszaniu studzimy. Połowę śmietany ubijamy i dokładnie mieszamy z budyniem. Krem nakładamy do pucharków, dekorujemy pozostałą śmietaną i skórką pomarańczową.

czekolada

fot. pexels.com

Czekolada po meksykańsku

Składniki: 5 łyżek kakao naturalnego, 1 łyżka mąki, 5 łyżek cukru, 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonej papryki chili, 1 szklanka wody, 3 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie: mieszamy kakao, mąkę, cukier, cynamon, goździki i chili. Rozcieramy z wodą i wlewamy do garnka. Podgrzewamy prawie do wrzenia. Cały czas mieszając trzepaczką, powolutku wlewamy mleko. Ponownie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Pozostawiamy na ogniu przez ok. 5 minut. Ubijamy śmietankę z wanilią. Czekoladę wlewamy do filiżanek, dekorujemy czapeczką śmietany, oprószamy szczyptą gałki. Podajemy od razu po przygotowaniu.

EPN

Korzystałam z:

Czekolada”, Andrzej Fiedorczuk, wyd. Pascal/Agora 2008

„Cukiernia Lidla”, Paweł Małecki 2014

czekolada

fot. pexels.com

Koktajl Czarna Magia

Składniki: 90 g ciemnej czekolady, 600 ml mleka, 1 łyżka bardzo miałkiego cukru, szczypta cynamonu, szczypta zmielonego ziela angielskiego, 5 łyżek rumu lub 60 ml brandy, starta skórka z połowy cytryny, pokruszony lód

Wykonanie: mleko podgrzewamy z cukrem i czekoladą. Dodajemy cynamon i ziele angielskie, po czym mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Po ostygnięciu wlewamy do shakera, dodajemy rum albo brandy, skórkę cytrynową oraz lód. Dobrze mieszamy.

Gorąca czekolada do picia

Składniki: (czekolada): 250 ml mleka 3,2 proc., 100 ml śmietanki UHT 30 proc., 200 g czekolady kawowo-śmietankowej, (dekoracja): ubita śmietanka UHT 30 proc., kakao

Wykonanie: mleko ze śmietanką zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady. Podajemy na gorąco. Możemy udekorować ubitą śmietanką i kakao.

czekolada

fot. pexels.com

Czekoladowe naleśniki z bananami

Składniki: (ciasto): 2 jajka, 500 ml mleka 3,2 proc., szczypta soli, 180-200 g mąki pszennej tortowej, 1 łyżka kakao, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, (dodatki): 4-5 bananów, krem orzechowy, 2-3 łyżki masła, niewielka ilość cukru pudru, niewielka ilość kakao

Wykonanie: wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki (ok. 10 sztuk). Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśnikach układamy pokrojone banany. Naleśniki zwijamy w koperty lub trójkąty. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy zwinięte naleśniki. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i kakao.

Gruszki z sosem czekoladowym

Składniki: 5 dag gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 2 dojrzałe gruszki, 250 ml wody, 150 ml lodów waniliowych, 1 łyżka cukru, szczypta cynamonu, laska wanilii, migdały do dekoracji

Wykonanie: gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając gniazda nasienne. Wkładamy do wąskiego rondla z zimną wodą, dodajemy cukier, szczyptę cynamonu, wanilię i gotujemy na małym ogniu, aż nieco zmiękną, ale nadal będą jędrne. Kiedy ostygną, układamy w mieszkach deserowych. Syrop z gotowanych gruszek odparowujemy do konsystencji sosu i polewamy nim gruszki. Owoce obkładamy lodami i polewamy sosem czekoladowym. Sos sporządzamy ze startej czekolady rozpuszczonej z masłem. Uprażone migdały siekamy i dekorujemy nimi deser.

Polecane wideo

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
olka (Ocena: 5) 18.11.2015 01:43
bardzo fajne czekolady maja na bio-kraina.pl. moja ulubiona to gorzka z owocami leśnymi. pychotka :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie