Dziś TŁUSTY CZWARTEK! Przepisy na dietetyczne pączki, od których nie utyjesz!

Pączki w wersji light? Brzmi pysznie!
Dziś TŁUSTY CZWARTEK! Przepisy na dietetyczne pączki, od których nie utyjesz!
12.02.2015

Dziś jeden z naszych ulubionych dni w roku - Tłusty Czwartek, czyli prawdziwe święto pączków! Nie wypada go nie uczcić domowym wypiekiem. W tym roku postanowiłyśmy jednak oprzeć się kalorycznym przepisom i znalazłyśmy receptury na dietetyczną wersję tego przysmaku.

Koniecznie je przetestujcie – bez wyrzutów sumienia!

Przepis 1:

Składniki:

- 0,5 kg pszennej mąki razowej

- 250 ml letniego mleka

- 100 ml gęstego soku z gruszek

- 0,4 l rumu

- 40 g drożdży

- 160 g rodzynków

- 6 łyżek masła

- smalec

- 2 szczypty cynamonu

- szczypta soli

Tłusty Czwartek

Sposób przygotowania:

1. Umyj rodzynki w gorącej wodzie, odsączone przełóż do miseczki z rumem i posyp cynamonem.

2. Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże, a następnie polej je mieszanką mleka i soku gruszkowego. Wszystko wymieszaj.

3. Przygotowane w ten sposób ciasto postaw w ciepłym miejscu na kwadrans.

4. Następnie wymieszaj przy pomocy widelca masło z zaczynem ciasta. Dodaj odrobinę soli.

5. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut, a po upływie tego czasu starannie je ugnieć.

6. Teraz uformuj ciasto w okrągłą kulę i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

7. Na posypanej mąką  stolnicy, rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.

8. Wytnij teraz przy pomocy okrągłej foremki (najlepiej o średnicy 6 cm) 40 porcji i odstaw je do wyrośnięcia na kolejny kwadrans.

9. Na połowę  wyciętych krążków, nałóż wcześniej wymoczone w rumie rodzynki, brzegi posmaruj delikatnie maślanką i przykryj drugim krążkiem (zwracając uwagę, aby dokładnie zlepić brzegi).

10. Gotowe pączki smaż po obu stronach w rozgrzanym oleju w garnku.

11. Podawaj gorące, najlepiej w towarzystwie grzanego wina albo (w wersji superlight) zielonej herbaty.

Extrarada: Wyjątkowo dbasz o linię? Zrezygnuj z lepienia krążków i uformuj z ciasta jednolite kulki. W każdej z nich wytnij kieliszkiem dziurkę, nie napełniając nadzieniem. Tak przygotowane obwarzanki posyp migdałami albo kolorową posypką.

Tłusty Czwartek

Przepis 4:

300 g mąki orkiszowej (typ 1850)

200 g mąki pszennej tortowej

20 g świeżych drożdży

45 g rozpuszczonego masła

1 jajko

40 g cukru

1/2 łyżeczki soli

Najpierw przygotowujemy zaczyn: w misce mieszamy szklankę mąki, pokruszone drożdże, pół szklanki lekko ciepłego mleka i łyżkę cukru. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie zaczyn mieszamy z resztą składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 centymetrów, szklanką wykrawamy kółka i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół przez około 20 minut.

Źródło: http://feed-me-better.blogspot.com

Tłusty Czwartek

Przepis 2:

Składniki:

•    szklanka mąki tortowej 120g

•    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g

•    25 g drożdży

•    pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu

•    jajko rozmiar L

•    łyżeczka cukru 5 g

•    50 g gotowego budyniu przygotowanego z mleka 0,5 % tłuszczu posłodzonego stewią

•    Aromat śmietankowy

•    stewia do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko 0,5 % tłuszczu. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj aromat np. śmietankowy oraz stewię w proszku lub w płynie. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Źródło: http://dietetyczne-przepisy.net/

Tłusty Czwartek

Przepis 3:

Składniki na 10-12 pączków:

Na ciasto:

-mąka pszenna-ok. 2-2,5 szklanki

-mleko-szklanka

-drożdże świeże- 40g

-cukier- 1/2 szklanki

-masło/margaryna- łyżka

Nadzienie:

-dżem/ marmolada

-domowy budyń: (mąka pszenna- 2 łyżki, mąka ziemniaczana-łyżka, mleko-0,5l, cukier- 2 łyżki, olejek waniliowy-łyżeczka, żółtko jaja- 2 szt). Z całości mleka odlewamy ok. 3/4 kubka, resztę zagotowujemy z cukrem. W misce mieszamy ze sobą żółtka, obie mąki, olejek oraz mleko, masa nie powinna mieć grudek. Gdy mleko zacznie się unosić wlewamy masę budyniową i żwawo mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Tłusty Czwartek

Przygotowanie:

1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodając do nich łyżeczkę cukru. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz resztę cukru. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.30min).

2. Po tym czasie, wyrabiamy ciasto raz jeszcze. Odstawiamy na 5min. Odrywamy z niego kawałki wielkości piłki ping-pongowej i rozpłaszczamy.

3. Na środek kładziemy łyżkę marmolady lub budyniu.

4. Składamy bokami do środka, tworząc kulkę. Kulka powinna być gładka, tak by nadzienie nie wyleciało.

5. Przygotowane kulki kładziemy na blachę, pozostawiamy na ok. 15 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temp. 180 st. C ok. 30 min. Na złoty kolor.

Źródło: http://www.z-pamietnika-dietetyka.pl

Polecane wideo

Komentarze (11)

Ocena: 4.73 / 5
GoodForYou blog (Ocena: 5) 12.02.2015 20:20
Najlepsza dieta to stały aparat ortodontyczny, przez pierwszy tydzień nie jesz prawie nic ;)
zobacz odpowiedzi (1)
Anonymus (Ocena: 5) 12.02.2015 15:40
Ludzie, jak ktoś jest cały rok na diecie to te kilka pączków dzisiaj mu nie zaszkodzi ani nie utyje niewiaodmo ile. Nie popadajcie w paranoję!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.02.2015 12:36
k**** nie nawidze tego " jst jakis zasrany tczwartek ktos go nazwal tlustym, musisz zjesc paczka, wszyscy ci truja d*upe bo musisz! skonczcie z tym
odpowiedz
Anonim (Ocena: 2) 12.02.2015 11:50
Ludzie to jest TŁUSTY nie doetetyczny czwartek, weźcie na luz
odpowiedz
Ewa (Ocena: 5) 12.02.2015 09:58
Uwielbiam gotować! Wczoraj wieczorem usmażyłam kilkanaście pączków dla moich najbliższych, dzisiaj będziemy się zajadać. Ogólnie chciałabym tą moją pasję do gotowania jakoś rozwijać. Myślałam żeby do jakiejś szkoły się zapisać. Szybki kurs nie, bo jednak chciałabym mieć jakiś tytuł po tym...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie