Walentynki wymagają specjalnej oprawy. Nawet jeśli na kolację wybieracie się do restauracji, deser skonsumujcie już w domu. Przygotujesz go szybko i bezproblemowo, a zasmakuje wam obojgu. Polecamy serdecznie!
Pieczone banany
Składniki: 2 banany, 50 g serka ricotta, 20 g cukru waniliowego, limonka, woda.
Przygotowanie: Umyj dokładnie banany i odetnij ich końcówki. Skórkę natnij wzdłuż, ale nie zdzieraj jej! Piecz w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. W międzyczasie, z limonki otrzyj skórkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem. Wymieszaj z serkiem i resztą cukru waniliowego, tak aby powstała jednolita masa. Wypełnij nią upieczone banany (żeby zwiększyć dziurki w bananie, poszerz nacięcie, które zrobiłaś przed pieczeniem). Podawaj gorące…
Gruszki w czekoladzie
Składniki: 4 gruszki, 100 g cukru, 500 ml wody, 50 ml rumu Bacardi, skórka otarta z pomarańczy, 100 g czekolady, 100 g białej czekolady, listki mięty lub melisy.
Przygotowanie: Dodaj do wody cukier, rum i skórkę pomarańczy - całość zagotuj. Gdy cukier będzie się rozpuszczał, obierz gruszki. Dodaj je do garnka w całości i gotuj do uzyskania miękkości. Wyjmij je delikatnie, ostudź i osusz.
Obie czekolady rozpuść w oddzielnych kąpielach wodnych. Dwie gruszki otocz w białej czekoladzie, dwie w ciemnej. Owoce wstaw na chwilę do lodówki. Gdy stężeją, zanurz je ponownie w czekoladzie. Znów ochłódź i podawaj przybrane listkami świeżej mięty oraz melisy.
Krystyna Podolska