Receptury na pyszne świąteczne ciasta

Serniki, pierniki, torty, ciasteczka, makowce – bez ciast nie ma Bożego Narodzenia! Oto kilka smacznych propozycji, z których warto skorzystać.
Receptury na pyszne świąteczne ciasta
23.12.2014

Postarajmy się, żeby składniki w naszych wypiekach były najlepszej jakości – jajka „jedynki”, masło zamiast margaryny, dobry ser do sernika (najlepiej własnoręcznie zmielony, a nie z wiaderka), dobre bakalie. Będziemy mieć wtedy pewność, że nasze ciasto zachwyci wszystkich świątecznych gości!

Sernik na kruchym spodzie (dwie wersje)

Składniki: (ciasto): 25 dag mąki, 10 dag masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 2 żółtka, (masa I): 80 dag sera twarogowego, 4 jajka, 25 dag cukru pudru, 4 dag kakao, 3 dag mąki, otarta skórka cytrynowa i olejek waniliowy do smaku, (masa II): 70 dag sera twarogowego, 5 jajek, 25 dag cukru pudru, pół paczki budynku śmietankowego, 5-10 dag rodzynków, skórka pomarańczowa smażona o olejek pomarańczowy do smaku

Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło albo margarynę, posiekać nożem i połączyć z utartymi z cukrem żółtkami. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę (najlepiej w lodówce). Następnie rozwałkować na grubość 1 cm, ułożyć na blaszce tak, aby przykryte były również boki i upiec w 180 stopniach na jasnozłoty kolor (przez ok. kwadrans).

Ser zemleć, połączyć z utartymi z cukrem żółtkami, kakao, przesianą mąką, startą skórką pomarańczową i olejkiem oraz ubitą pianą z białek. Masę rozłożyć równomiernie na przygotowanym spodzie, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160 stopni, przez ok. 50-60 minut). Tak samo przygotować sernik z masą II – od ciebie zależy, którą wybierzesz.

Sernik orzechowy

Składniki: 1 kg sera twarogowego, 10 jajek, szklana miodu naturalnego, laska wanilii, 10 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag masła lub margaryny, 10 dag orzechów laskowych, tłuszcz, bułka tarta

Wykonanie: twarożek zemleć. Jajka umyć, wybić ze skorupek do naczynia z miodem, roztartą wanilią, przesianą mąką i roztopionym masłem. Wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać przez ok. 10 minut. Potem połączyć ze sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami oraz twarożkiem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i upiec w 180 stopniach (przez ok. 50-60 minut).

ciasta na święta

Strucla z makiem

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, szklanka cukru pudru, 15 dag masła, 2 żółtka, całe jajko, pół szklanki mleka, 4 dag drożdży, szczypta soli, masa makowa, tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie: w malakserze utrzeć masło z cukrem pudrem. Gdy stanie się puszyste i jednolite, dodać, cały czas mieszając, całe jajko, żółtka, sól, rozkruszone i wymieszane z łyżką ciepłego mleka drożdże. Gdy składniki się połączą, przesiać mąkę. Utarte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrobić (nie dłużej niż przez osiem minut), nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić na dwie równe części. Wałkować niezbyt grube prostokąty, smarować każdy lekko spienionym białkiem, nałożyć równo masę makową, zwinąć. Końce zlepić, podwinąć pod spód i od razu układać w dwóch przygotowanych średniej wielkości formach babowych. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, wstawić do nagrzanego, niezbyt gorącego piekarnika (160 stopni) – na 30 minut. Po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec, aż ciasto się zrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy. Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę, oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

ciasta na święta

Torcik makowo-bakaliowy

Składniki: 50 dag suchego maku, szklanka cukru pudru, 12 dag masła, 2 żółtka, 6 dużych łyżek płynnego miodu, 2 kopiaste łyżki rodzynek, 2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 2 kopiaste łyżki posiekanych daktyli, 2 kopiaste łyżki posiekanych fig, 2 szklanki mleka, tabliczka czekolady, łyżka śmietany do polania torciku

Wykonanie: mak zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, odczekać dwie minuty, zlać wodę, odsączyć. Zalać gorącym mlekiem i gotować, często mieszając, na niewielkim ogniu, przez ok. 15 minut. Przecedzić na gęstym sicie i schłodzić. Zimny mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z połową cukru pudru na puch. Dodać, po jednym, żółtka i pozostały cukier. Gdy masa stanie się jednolita, dodać miód, mak i wszystkie bakalie. Masę przelać do wyłożonej folią średniej wielkości tortownicy. Ugnieść i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki, nawet do następnego dnia. Po przełożeniu tortu na paterę polewamy go czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką i ponownie chłodzimy, aż polewa zastygnie. Kroimy ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem. Podając, można dodać porcję bitej śmietany.

wybrała EPN

Korzystałam z:

„Ilustrowana kuchnia polska”, Danuta i Henryk Dębscy, wyd. Muza, Warszawa 2010

Kuchnia polska”, Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2008

ciasta na święta

Piernik

Składniki: 3-4 jajka, 15 dag cukru pudru, 50 dag mąki, 25 dag masła lub margaryny, słoik dżemu śliwkowego, szklanka mleka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawa do piernika, tłuszcz, bułka tarta

Wykonanie: jajka umyć, wybić ze skorupek do naczynia i utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką, roztopionym masłem, dżemem, mlekiem, sodą oczyszczoną w małej ilości ciepłej wody i przyprawami. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wyrównać powierzchnię i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.

Ciastka migdałowe

Składniki: 15 dag migdałów, 8 dag masła lub margaryny, 15 dag cukru pudru, 4 jajka, 10 dag czekolady, 15 dag mąki

Wykonanie: migdały sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć. Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z migdałami, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując przesianą mąką; zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować na grubość 4-5 cm, wykroić ciastka foremkami w różnych kształtach, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 200 stopniach (przez ok. 10 minut).

ciasta na święta

Tort cynamonowy

Składniki: 2 szklanki + 2 płaskie łyżki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 jajka, szklanka pełnego mleka, 18 dag masła, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych, 25 dag masła, 4 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, kieliszek koniaku lub winiaku, dżem morelowy, tabliczka gorzej lub deserowej czekolady, łyżka śmietanki, tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy

Wykonanie: przygotować ciasto – masło zmiksować z powidłami, dodać, po jednym, całe jajka, cukier puder i, cały czas miksując, małym partiami mleko. Do jednolitej masy nasypać przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach przez 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki będą odstawać od formy. Odstawić do wystudzenia.

Przygotować krem: białka z cukrem pudrem ubić na bardzo sztywną pianę. Masło utrzeć na puch, dodać, cały czas ucierając, porcjami, ubite białka. Gdy krem stanie się jednolity i puszysty, dodać alkohol w ilości według uznania. Zimne ciasto pokroić na cztery cienkie krążki. Trzy wysmarować kremem, a krążek wierzchni grubą warstwą dżemu i wstawić do lodówki. Dobrze wychłodzone zalać czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką i ponownie odstawiać do zastygnięcia.

Polecane wideo

Komentarze (2)

Ocena: 3 / 5
xxx (Ocena: 1) 23.12.2014 20:31
wow. jajka jedynki jako skladnik najlepszej jakosci XD ja na co dzien jem takie jajka i mam wyrzuty sumienia, ze nie jem zerowek
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.12.2014 10:34
to się zacznie żarcie jutro :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie