12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania: Grzybowa, barszczyk, karp i inne

Proste, smaczne, tradycyjne.
12 tradycyjnych przepisów na wigilijne dania: Grzybowa, barszczyk, karp i inne
21.12.2014

Na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Żeby tradycji stało się zadość, prezentujemy przepisy na proste do przygotowania, a do tego bardzo smaczne świąteczne dania.

1. Zupa grzybowa

Składniki: pół kg grzybów (najlepiej prawdziwków), 2 cebule, włoszczyzna, po łyżce mąki i masła, szklanka śmietany 18 proc., sól, pieprz, przyprawa typu vegeta.

Wykonanie: umytą włoszczyznę zalać wrzącą i osoloną wodą, ugotować wywar. Grzyby poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i wymieszać z poszatkowanymi grzybami. Dodać masło, posolić do smaku i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie gotowa, połączyć ją z wywarem. Do wrzącej zupy wlać przesianą mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody. Zagotować, odstawić, a następnie dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę vegety. Podawać z cienkim makaronem lub łazankami.

2. Barszcz czerwony z uszkami

Składniki: barszcz: 2 kg buraków, 7 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny. Uszka: szklanka mąki, jajko, grzyby z wywaru, cebula, 2 łyżki oliwy.

Wykonanie: grzyby umyć, zalać niedużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez około 3 godziny, następnie zagotować w tej samej wodzie, odcedzić (nie wylewać wywaru). Buraki obrać, wypłukać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka. Dodać poszatkowane cebule i przyprawy. Zalać 3 litrami zimnej wody i zagotować, aż buraki zmiękną. Gdy wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów, zagotować, doprawić cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zrobić uszka. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Grzyby przepuścić przez maszynkę, cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Składniki wymieszać i przyprawić. Rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraciki, na każdym położyć farsz. Skleić trójkąty, ścisnąć rogi. Gotować w osolonej wodzie. Podawać w barszczu.

3. Kapusta z grochem

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, majeranek, olej do smażenia, kilka łyżek mąki, duża cebula, 2 szklanki grochu (najlepiej połówki), sól i pieprz.

Wykonanie: groch moczyć przez noc, następnie ugotować w tej samej wodzie, aż będzie miękki. Posolić na końcu. Kapustę wypłukać, zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, ugotować do miękkości. Połączyć groch z kapustą. Cebulę pokroić w półplasterki i usmażyć na złoty kolor. Wsypać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Dodać ją do kapusty z grochem, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i majerankiem.

 

kuchnia i diety

4. Kapusta z grzybami

Składniki: 4 kg kiszonej kapusty, 10 dag suszonych grzybów, łyżeczka masła, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, woda.

Wykonanie: grzyby namoczyć, kapustę wypłukać, aby pozbyć się nadmiaru kwasy. Ugotować aż będzie miękka z dodatkiem przypraw. Dodać namoczone grzyby i masło. Kapustę z grzybami gotować razem przez pół godziny.

5. Karp w galarecie

Składniki: świeży karp, włoszczyzna, 3 duże cebule, łyżka masła, liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, przyprawa do rosołu, sól, cukier.

Wykonanie: osolić karpia i odstawić na kilka godzin. Pokroić włoszczyznę, zalać wodą, zagotować z głową karpia przez pół godziny. W trakcje gotowania dodać przyprawę do rosołu, odcedzić. Cebule drobno poszatkować, zarumienić na maśle, dodać ugotowany wcześniej wywar, przyprawić, gotować przez 10 minut. Zmniejszyć ogień, włożyć rybę, gotować przez 25 minut. Karpia wyjąć i ułożyć na półmisku. Do wywaru dodać sól i cukier, wstawić na około kwadrans do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę.

6. Ryba po grecku

Składniki: 40 dag filetów z ryby (np. mintaj), 4 marchewki, 2 pietruszki, pół dużego selera, pół pora, 2 duże cebule, 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.

Wykonanie: filety pokroić w małe kawałki, oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Warzywa obrać, zatrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju (po wyjęciu ryby). Dodać startą włoszczyznę, lekko obsmażyć, wymieszać. Dolać niepełną szklankę wody. Lekko posolić i popieprzyć. Dusić przez kwadrans. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić przez 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodać kawałki ryby. Ostrożnie wymieszać, uważając, żeby Ryba się nie rozpadła, dusić 3-4 minuty. Jeśli sos będzie zbyt mało gęsty, dodać trochę mąki pszennej i wodę.

przepis na zupę grzybową

9. Sernik

Składniki: 3 kostki sera białego, szklanka cukru, 4 żółtka, cukier waniliowy, pół kostki masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej, 4 białka (na koniec).

Wykonanie: żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem, dodać ser, następnie miękkie masło, mąką, a na sam koniec pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do tortownicy o średnicy około 21 cm, piec w 180 stopniach przez około godzinę. Do sernika można dodać bakalie i polać polewą czekoladą.

10. Kluski z makiem

Składniki: pół szklanki miodu, pół szklanki słodkiej śmietanki, pół szklanki mleka, 4-5 łyżek maku, 40 dag makaronu (muszelki, świderki, rurki), sól.

Wykonanie: w rondelku podgrzać na małym ogniu mleko, miód, śmietankę i mak, stale mieszając, aby powstała jednolita masa. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wrzucić do przygotowanego sosu z makiem. Wymieszać. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

 

 

święta

7. Śledź pod pierzynką

Składniki: 1-2 opakowania śledzi typu „Matjas”, dwa jajka ugotowane na twardo, dwie ugotowane marchewki, dwa ugotowane ziemniaki, ugotowany burak, duża cebula, majonez, ser żółty.

Wykonanie: ugotowane marchewki, jajka, ziemniaki i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć gorącą wodą. Posolić wszystkie warzywa. Śledzie pokroić w grube paski. Na dnie szklanego naczynia układać warstwami: rybę, cebulę, marchewki, jajka, ziemniaki i buraka. Wierzch posmarować warstwą majonezu, posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach. Warstwy można powtórzyć.

8. Ćwikła

Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, słoiczek chrzanu na kwasku cytrynowym (ok. 200 g), sok z 1-2 cytryn, kilka łyżeczek cukru, szczypta soli.

Wykonanie: buraki umyć i ugotować – nie obierać. Wystudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce do przecierania. Odsączyć sok na sicie. Dodać sok z cytryny, następnie chrzan i przyprawy, spróbować. Wstawić na noc do lodówki, żeby ćwikła „przegryzła się”. Następnego dnia włożyć do słoika.

 

 

wigilijne potrawy

11. Kutia

Składniki: 25 dag gotowej masy makowej z bakaliami, 20 dag oczyszczonej pszenicy, 5 łyżek miodu, olejek waniliowy.

Wykonanie: oczyszczoną dokładnie pszenicę wypłukać i zalać potrójną ilością wody. Zagotować jak kaszę, a gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawić na chwilę przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika. Ostudzić. Następnie wymieszać z masą makową i miodem, dodać kilka kropli olejku waniliowego.

12. Kompot z suszu

Składniki: po 50 g suszonych: gruszek, jabłek i śliwek, pół szklanki rodzynków, goździki, kora cynamonowa, otarta skórka z cytryny, kilka łyżek miodu.

Wykonanie: owoce umyć i zalać 4 szklankami wody. Dodać rodzynki i przyprawy, gotować przez około 20 minut. W trakcie gotowania dodać resztę składników.

 

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo