Jak nauczyć się gotowania?

Oto sposoby, dzięki którym każda z nas może nauczyć się gotować.
Jak nauczyć się gotowania?
24.08.2014

Moda na gotowanie opanowała Polskę od Bałtyku po Tatry. Gotują wszyscy – również celebryci, którzy wydają kolejne książki kucharskie pełne przepisów. Być może sama chętnie przyrządziłabyś coś dobrego, ale tak się składa, że w kuchni jesteś w stanie przypalić nawet wodę na herbatę… Cóż, to po prostu nie jest twoja mocna strona, nobody’s perfect. Zanim uznasz się za kulinarne dwie lewe ręce, mamy dobrą wiadomość: każdy z kucharzy zaczynał od zera. A to oznacza, że ty też możesz nauczyć się gotowania.

Czytaj blogi

Blogi kulinarne to skarbnica wiedzy – pod warunkiem, że autorzy się do nich przykładają, skrupulatnie odmierzają proporcje, dają wskazówki itp. Blogi mają tę ogromną zaletę, że zawsze możesz zadać blogerowi pytanie, na które – w przeciwieństwie do autora książki kucharskiej – zawsze ci odpowie (OK, prawie zawsze). Również komentarze czytelników będą dla ciebie podpowiedzią. Jeśli zaczynasz od zera, poszukaj blogów, gdzie umieszczane są filmiki z dokładną instrukcją albo zdjęcia „krok po kroku”.

Podpatruj rodzinę

Twoja mama, babcia, siostra, ciocia (a może brat, tata?) z pewnością wiedzą, jak gotować. Nie potrzebują przepisów, a i tak wszystko, za co się zabiorą, okazuje się przepyszne. Rozwiązanie? Zacznij przyglądać się ich pracy. Usiądź obok z zeszytem i długopisem w ręce, podpytuj, rób notatki. Oczywiście możesz nieraz usłyszeć, aby coś dodać „na oko” – dzięki temu będziesz mogła w kuchni trochę poeksperymentować, a w końcu najlepiej jest uczyć się na błędach. Dzięki rodzinie, z którą przebywasz na co dzień, możesz się nauczyć najwięcej.

Zapisz się na kurs

Czemu nie? Jeśli masz trochę wolnego czasu, kurs gotowania może okazać się świetnym pomysłem. Poznasz podstawy, połączysz teorię z praktyką, a przy okazji poznasz nowych ludzi (kto wie, kogo?). Kursy mają bogatą ofertę tematyczną – może być to gotowanie od podstaw, techniki przygotowania mięsa lub ryb, pieczenie, kuchnia regionalna, bezglutenowa… Kursy gotowania bardzo często oferowane są w sprzedaży grupowej – warto z nich skorzystać, by trochę zaoszczędzić.

kuchnia

Zacznij od prostych przepisów

Wymyślny, dwudaniowy obiad i makaroniki na deser nie są najlepszym wyborem, jeśli dopiero uczysz się gotować. Zacznij od prostych przepisów, kilkuskładnikowych. Pamiętaj, żeby zawsze na początku dokładnie przeczytać przepis – jeżeli nie budzi on twoich wątpliwości, zabierz się za pichcenie. W księgarniach znajdziesz książki z prostymi przepisami dla początkujących kucharzy. Mogą się przydać.

Unikaj gotowych produktów

Spaghetti w twoim wykonaniu to makaron, podsmażone mięso i sos ze słoika? Można to usprawiedliwić, jeśli nie masz czasu na gotowanie, ale nie tędy droga, jeżeli chcesz się czegoś nauczyć. Zarezerwuj sobie popołudnie i spróbuj przyrządzić spaghetti od podstaw. Zamiast gotowego sosu zrób go sama z czosnku i pomidorów, sięgnij po dobrą oliwę, ser żółty zamień na parmezan. Pamiętaj, że podstawą większości dań jest właściwe doprawienie. Zioła to twoja broń w kuchni.

kuchnia

Eksperymentuj

Nie musisz niewolniczo trzymać się przepisów, a co z pewnością robisz, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem. Traktuj je jako drogowskazy, podpowiedzi. Jeśli jednak możesz sobie na to pozwolić (i masz trochę czasu), poeksperymentuj. Dodaj do potrawy nową przyprawę, zmień nieco proporcje, zastąp jakiś składnik innym, tu coś odejmij, tam coś dodaj. Choć główne zasady przyrządzana potraw się nie zmieniają, to gotowanie tak naprawdę jest wielką przygodą.

A jaki sposób na gotowanie znalazły Polki?

Jedna z nich pisze na forum: „Ja tam gotować lubię, ale kiedyś nie wiedziałam co do czego. Wiec zaczęłam gotować na własną rękę, tzn. nie robię żadnych tradycyjnych potraw, typu zasmażana kapusta, kotlety schabowe, krupnik czy pomidorówka, bo od razu zakładam, że nie wyjdą mi takie jak u mamy czy babci. Natomiast robię z reguły proste potrawy à la kuchnia śródziemnomorska; mało składników, dużo przypraw. Kieruję się ogólną wiedzą, którą można wyczytać w książkach. Porównujesz sobie to i owo, próbujesz”.

kuchnia

Inna internautka, Paulina, twierdzi natomiast, że gotuje się metodą prób i błędów. „Jeśli raz coś ci nie wyjdzie, to się nie zniechęcaj. Ja też nie umiałam gotować. Jak się wyprowadziłam z domu, to musiałam się nauczyć. Pamiętam, jak pierwszy raz robiłam krupnik – był słony i można go było pokroić nożem. Za drugim razem był niesłony, a kaszy trzeba było szukać na talerzu – a teraz jest OK”.

Jaki sposób na gotowanie ma Paulina? Internautka przyznaje, że dużo pomaga oglądanie programów kulinarnych w telewizji. I telefon do bliskich. „Ja jak się uczyłam gotować, to dzwoniłam ciągle a to do mamy, a to do taty albo do babci i ciągle się pytałam, jak się robi daną potrawę”.

I pamiętaj, że istnieją trzy rzeczy niezbędne, by danie było pyszne: produkty najwyższej jakości, dobre przepisy i serce do gotowania.

Ewa Podsiadły-Natorska

kuchnia

Przeglądaj książki kucharskie

Blogi pod względem możliwości skomunikowania się z blogerami przewyższają książki. Ale jednak to z tych drugich możesz się bardzo dużo nauczyć – pisane są przez profesjonalistów (i do takich cię odsyłamy; publikacje celebrytów lepiej sobie darować), zyskujesz więc fachową wiedzę. W książkach bardzo często podanych jest wiele wskazówek dotyczących różnych grup produktów, metod gotowania itp. Korzystaj z nich jak najczęściej.

Oglądaj programy kulinarne

„MasterChef”, „Top Chef”, „Ewa gotuje”, „Okrasa łamie przepisy”, „Ugotowani” – ponieważ mamy modę na gotowanie, telewizja zalewa nas programami o tematyce kulinarnej. I bardzo dobrze! Dzięki temu możemy podpatrzeć, co z czym łączyć, które produkty świetnie się ze sobą komponują, a czego w kuchni nigdy nie robić. Dzięki programom tego typu można poznać też produkty, o których większość z nas nigdy nie słyszała. To cenna lekcja!

Polecane wideo

Komentarze (15)

Ocena: 4.8 / 5
Madrala (Ocena: 5) 14.04.2015 20:29
Uwaga dieta bezglutenowa nie jest dieta odchudzajaca, jest to dieta dla ludzi z alergia na gluten, ludzie zdrowi powinni wrecz przyjmowac gluten bo nasz organizm go potrzebuje :) pozdrawiam
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.09.2014 18:04
Bardzo was proszę o oddanie głosu na moje ciasto. To nic nie kosztuje :) pozdrawiam i z góry dziękuję zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,c iasto-z-owocami-i-budyniowa-piank a,id-513
odpowiedz
ola88 (Ocena: 5) 25.08.2014 00:04
Sama nie umialam gotowac..nie cierpialam tego. Zawsze gotowala mama I babcia a ja uciekalam. I tez slyszalam "nikt cie nie zechce itp" i mialam to gdzies...i co? Wyjechalam do uk. Totalnie odcieta od mozliwosci walowek jak to niektórzy studenci..i gotuje i radze sobie...zycie i tak zmusi i tak.. ot co!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.08.2014 16:53
A ja umiem gotować jakieś tam podstawowe rzeczy, ale z całego serca tego nienawidzę. Nie wiem co z tym zrobić, bo wszyscy w moim otoczeniu uważają to za moją dużą wadę. A ja naprawdę nienawidzę stać w kuchni, jak ładna i czysta by nie była, i niezależnie od muzyki w radio, nienawidzę babrać się w surowym jedzeniu, jak coś postawię na gazie, to muszę przy tym siedzieć, bo inaczej zapomnę (budziki i minutniki nie zdają egzaminu). Naprawdę modlę się o to, żeby mój przyszły mężczyzna umiał i lubił gotować, bo biada moim przyszłym dzieciom.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 24.08.2014 13:52
Nie umiem gotować i nawet niespecjalnie mnie to interesuje, le wszyscy mi wiercą dziurę w brzuchu, że CO TO ZA DZIEWCZYNA CO NIE UMIE GOTOWAĆ, NIKT CIĘ NIE ZECHCE i na wszelkie okazje dostaję książki kucharskie. A ja doszłam do wniosku, że jak będzie to absolutnie konieczne to się nauczę, póki co nie mam ochoty (zwłaszcza że moi rodzice wszystkie moje próby wysmiewają i nie służą żadnym wsparciem
zobacz odpowiedzi (4)

Polecane dla Ciebie