Kuchnia Papilota: Zielone dania z groszkiem

Ten zielony krem to idealny dodatek do naszych letnich dań. Szczególnie jeśli na talerzu znajdzie się kawałek konkretnego, grillowanego mięsa.
Kuchnia Papilota: Zielone dania z groszkiem
16.06.2008

Zielone puree:

  • paczka mrożonego groszku;
  • główka sałaty;
  • pęczek dymki;
  • pół kostki masła;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa.

W garnku rozpuszczamy ćwierć kostki masła i dodajemy odrobinę wody. Następnie wrzucamy zamrożony groszek, czekamy, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekaną dymkę, czekamy, aż lekko się zeszkli. Następnie wrzucamy do gotujących się warzyw porwane liście sałaty oraz resztę masła. Kiedy całość "zmięknie", doprawiamy pieprzem, solą oraz startą gałką. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż lekko przestygnie. Następnie wrzucamy zawartość garnka do blendera i dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko dokładnie miksujemy.

Puree podajemy na talerzu obok mięsa. Taka forma podania warzyw zastąpi nam zarówno ziemniaki jak i sałatkę. Sprawi, że nasz posiłek nie będzie wydawał się taki ciężki. Podane składniki wystarczają na 4 porcje.

Polecane wideo

Komentarze (13)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 24.06.2008 12:36
purre z warzyw jest dobre z krewetkami to napewno bym zjadla.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.06.2008 18:46
Groszek lubie,ale do sałatki jarzynowrj itp,ale to na górze wygląda nieapetycznie....
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.06.2008 11:52
poza tym, jak to wygląda tu na tym talerzu, jakby male dziecko się tym pobawilo wczesniej..;) nieapetyczne w ogole to jest!! więc wolę pierogi:)))
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.06.2008 11:50
Ja tam wolę pierogi ruskie..:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.06.2008 19:26
To nie dla mnie, nie lubie zielonego groszku ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie