Jak dekorować potrawy?

Zwykła kanapka może nagle stać się wykwintnym daniem, jeśli zadbasz o odpowiednią oprawę. Przyjemne dla oczu potrawy mogą nie tylko ozdobić twój stół, ale i przekonać niejadka do uroków jedzenia.
Jak dekorować potrawy?
25.11.2008

Nawet najsmaczniejsza potrawa, jeśli będzie szaro i nudnie wyglądała, nikogo nie zachęci do konsumpcji. Gdy zasiadamy do stołu, pierwsze zmysły, do których dociera informacja o daniu, to wzrok oraz węch, a dopiero na końcu smak, dlatego tak ważna jest dbałość o szczegóły w tej kwestii.

Dekorowanie potraw to, wbrew pozorom, niezbyt skomplikowana sztuka - wystarczy mieć zawsze w lodówce co nieco kolorowych warzyw, a na kuchennym parapecie doniczkę ze świeżymi ziołami. Z takim zapleczem każdy smakołyk, który wyjdzie spod twych rąk, będzie na stole prezentował się apetycznie. Pomysłowe dekorowanie potraw to także sposób na małego niejadka. Jeśli twój maluch twierdzi, że nie znosi jajek, to na pewno nigdy nie dostał na talerzu… jajecznej myszki.

Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak lubimy bywać w restauracjach? Oczywiście, nie musimy same gotować i jesteśmy obsługiwane, ale może najistotniejsze jest to, że wszystko, co otrzymujemy na talerzu, jest pięknie udekorowane i aromatyczne, przez co wydaje nam się jeszcze smaczniejsze. Także w zaciszu własnego domu zadbaj o pobudzenie wszystkich zmysłów, pamiętając, że to nie tylko sztuczka - elementy dekoracyjne podnoszą walory smakowe serwowanych dań.

Coś dla dzieci - myszki i muchomorki

Być może twoja pociecha nagle zyska apetyt, gdy zaserwujesz jej kolorowe, bajkowe jedzenie. Wcale nie muszą to być wyszukane rarytasy, ale zwykły pomidor i jajko, ale otoczone specjalną ideologią. Bo oto na talerzu zamieszkała myszka albo wyrósł muchomorek…

Jak zrobić myszkę z jajka? (fot. WWW.abcgospodyni.pl)

Ugotuj jajko na twardo, obierz i zetnij nożem dolną część, tak aby stabilnie leżało na liściu sałaty. Uszy myszki wytnij ze ściętego kawałka białka albo, na przykład z plasterków ogórka, rzodkiewki czy marchewki - obojętne (pamiętaj, aby naciąć nożykiem miejsca, gdzie chcesz umieścić uszy, wtedy przy wciskaniu np. połówek plasterków ogórka, nie zniszczysz „zwierzęcia”). Oczy namaluj ketchupem albo wciśnij w białko orzeszki lub ziarenka pieprzu (uprzedź dziecko, żeby ich nie jadło). Wąsy zrobisz z pietruszki albo szczypiorku, a ogon z tego, co masz akurat pod ręką - z kawałka sera żółtego, pora albo koperku. Jako dodatek zrób dziecku minikanapeczki. Kromkę pieczywa tostowego przekrój na cztery małe trójkąciki, na każdym połóż to, co zostało ci z robienia myszki, kawałek pomidora, wędliny. Taki kolorowy posiłek zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Jak z pomidora zrobić muchomora?

Ugotowane na twardo jajko obierz, zetnij dolną część, tak aby stało na talerzu. Niewielki pomidor przetnij na pół i wydrąż środek. Na talerzyku połóż liść sałaty oraz zrób małe kwiatki - niech środek stanowi plasterek marchewki, a płatki na przykład plasterki rzodkiewki. Ze szczypiorku zrób trawę- potnij go nożyczkami i posyp gdzie niegdzie po liściu sałaty. Postaw jajko i nałóż połówkę pomidora. Na „kapeluszu” majonezem namaluj białe kropki. Podczas jedzenia powiedz dziecku, że wolno mu jeść tylko te muchomory, które przyrządzi mamaJ.

Wesoła kanapka

Obkrój tak kromkę pieczywa tostowego, żeby była okrągła. Posmaruj ją margaryną i połóż okrągły plasterek wędliny. Z sera wytnij dwa kółka- to będą białka oczu. Połóż je na kanapce, a na nich dwa małe plasterki oliwek- to tęczówki. Źrenice zrób z ziarenek pieprzu. Uśmiech zrób z kawałka pomidora o księżycowatym kształcie a nos z kawałka żółtej papryki. Słodką papryką zrób buzi rumieńce. Gałązki koperku niech będą zielonymi włosami. Powiedz swojej córeczce, że oto Ania z Zielonego WzgórzaJ. Takie drugie śniadanie może być wstępem do ciekawej lektury…

Pomysł na wykorzystanie ogórka

Zwykłe, klasyczne plasterki są lepsze niż nic, ale nietypowo posplatane ze sobą na pewno dodadzą uroku sałatkom, kanapkom czy półmiskowi z wędlinami.

Najpierw przy pomocy małego nożyka w formie dłutka zrób nacięcia wokół ogórka (1), a potem kroimy ogórek w plasterki i dowolnie układamy. Na każdy z nich możesz położyć np. plasterek rzodkiewki oraz marchewki i tym sposobem powstanie kwiatuszek.

W innej wersji ogórka pokrój na grusze plastry i wykrawaj środki. Co drugi przetnij tak, aby po połączeniu stworzyły warzywny łańcuszek. Dodatkowo możesz urozmaicić konstrukcję listkami świeżych ziół albo gałązkami pietruszki i koperku. Świetna ozdoba np. twarożku.

Jak zrobić różyczki z marchewki? (fot. WWW.ozdabianiepotraw.pl)

Będziesz potrzebowała długiej i grubej marchewki, obieraczkę do ziemniaków, nożyk oraz nitkę. Obierz marchewką i odkrój końce, a używając obieraczki do ziemniaków odkrawaj podłużne pasy warzywa. Najładniejsze płaty zalej wrzątkiem na kwadrans, aby zmiękły- będzie je potem łatwiej układać. Każdy płat przetnij na pół i złóż. Jeden plaster delikatnie zroluj, a pozostałe pięć składaj i owijaj wokół pierwszego. Całość zwiąż nitką. Na początku może być Ci trudno, ale po kilku próbach dojdziesz do perfekcji.

Jakie narzędzia będą przydatne?

Powinnaś uzbroić się w różnej wielkości noże i nożyki- małe i spiczaste, o kształcie dłutek (do modelowania warzyw), łyżeczki do wydrążania kulek, noże faliste do krojenia fantazyjnych plasterków, foremki do wykrawania kanapek i wydrążacz do jabłek. Z takim zapleczem fantazja same będzie Ci podsuwać kolejne pomysły.

Polecane wideo

Komentarze (18)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 02.05.2011 18:08
Jak Was interesują dekoracje potraw to zapraszam na www.dekoracjepotraw.pl
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.12.2008 16:51
ja u znajomych na imprezie jadłam lody, ale były tak cudnie przystrojone że aż normalnie żal mi było to zjeść, nawet fotkę chciałam zrobić tylko nie miałam czym, naprawde cuuuda
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.12.2008 15:30
jadłam kiedys takie myszki jak byłam młodsza, były boskie! no po prostu rzuciłabym czekolade dla nich, tylko szkoda że tak długo sie je robi i łatwo zniszczyć przy "wpychaniu" ziarenek pieprzu w "oczodoły" :(
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.11.2008 13:20
Świetne, naprawdę, fantastycznie pokazane. A te dla dzieci szczególnie... Gratulować fantazji ;>
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 27.11.2008 15:01
potrawy to mięso zdrowe dziecinad od 3 roku życia
odpowiedz

Polecane dla Ciebie