Pikantna sałatka z BOBU (z dodatkiem ciepłego sosu szalotkowego) - jest przepyszna!

Zielona sałatka na ciepło stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnej sałatki z gotowanych warzyw. Jest lżejsza, smaczniejsza i lepiej prezentuje się na stole.
Pikantna sałatka z BOBU (z dodatkiem ciepłego sosu szalotkowego) - jest przepyszna!
03.04.2013

Potrzebujesz: 2 i 1/2 szklanki mrożonego bobu, 2 łyżki oliwy z oliwek, jeden posiekany ząbek czosnku, 1 małą papryczkę jalapeno, sól, 2 łyżki masła, 1 średnią szalotkę, posiekaną, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę parmezanu, 1 łyżkę posiekanego estragonu

1. Bób zblanszuj we wrzątku. Odcedź na sitku przelewając zimną wodą, obierz ze skórek.

2. W małym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu około 2 minut. Dodaj jalapeno i smaż kolejną minutę. Dopraw solą.

3. W dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj bób i smaż na dużym ogniu aż bób mocno zbrązowieje, czyli około 1 minuty.  Przełóż do miski i dopraw solą. Na tej samej patelni rozpuść masło i podgrzewaj około 30 sekund aż zacznie brązowieć. Dodaj szalotkę i smaż około 3 minut. Dodaj sok z cytryny. Zdejmij z ognia.

4. Do bobu dodaj mieszankę czosnkowo-paprykową i ciepły sos szalotkowy. Dokładnie wymieszaj, oprósz serem i posiekanym estragonem. Podawaj na ciepło. 

źródło: BOSKA!

Komentarze (10)

Ocena: 5 / 5
Ja (Ocena: 5) 06.04.2013 16:01
A ten ser na zdjęciu to domyslam się że to nie parmezan? ;p Pleśniowy czy twarożek??
odpowiedz
ahg (Ocena: 5) 03.04.2013 11:13
takie mózgi własnie pracuja w papilocie że nawet gł .u_pi obrazek jest juz wielką trudnością żeby do przepisu poprawnie dopasować
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.04.2013 10:57
Przeczytałam "1 łyżkę posiekanego estrogenu". Byłoby ciężko
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.04.2013 07:56
zdjecie od czapy :
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.04.2013 07:17
Gdzie ja wam bób teraz znajdę?
zobacz odpowiedzi (2)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo