Potrzebujesz: 3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 230 g masła, 2 szklanki cukru, 4 duże jajka, skórka z trzech cytryn i dwie łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 szklanka maślanki
Krem cytrynowy: 4 cytryny, 1/2 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej), szczypta soli
Bezową polewa: 1 i 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru, 2/3 szklanki wody, 2 łyżki sztucznego miodu, 6 białek w temperaturze pokojowej
Babeczki:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Zmiksuj masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po kolei dodawaj jajka. Dodaj skórkę z cytryny i wanilię. W trzech etapach dodaj na zmianę mąkę i maślankę z sokiem cytrynowym.
3. Masę nałóż do foremek do babeczek. Piecz ok. 25 minut, w połowie czasu obracając formę o 180 stopni. Gorące babeczki wystudź na kratce.
Krem cytrynowy:
1. Delikatnie otrzyj skórkę z cytryn, postaraj się nie zetrzeć białej skórki: jest gorzka i niedobra. Wyciśnij sok z cytryn, potrzebujesz 1/2 szklanki.
2. Skórkę cytrynową zmiksuj z cukrem na gładką masę (konieczny jest blender).
3. Ubij masło mikserem i dodaj skórkę z cukrem. Dodawaj po jednym jajku. Na koniec odrobina soli.
4. Miksuj na gładką masę, następnie przelej ją do rondla z grubym dnem i podgrzewaj na malutkim ogniu. Po ok. 10 minutach krem powinien zgęstnieć.
Beza:
1. Wymieszaj 1 i 1/2 szklanki cukru z wodą i sztucznym miodem. Zagotuj i podgrzewaj ciągle mieszając, aż syrop przybierze delikatnie żółtą barwę.
2. Białka jajek ubij na sztywno. Dodaj dwie łyżki cukru i ubijaj aż całość się połączy.
3. Gorący syrop dolewaj po ściance miseczki do ubitych białek i miksuj na średnich obrotach aż całość będzie chłodna i sztywna, ale niezbyt sucha.
Nakładanie:
1. Na ostudzone babeczki nałóż po łyżce cytrynowego kremu.
2. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj każdą z babeczek. Następnie przy użyciu pochodni spożywczej delikatnie opiecz wierzch bezy.