FAJITA z awokado & papryką - smakuje PYSZNIE!

Coś dla mięsożerców, ale w wersji light. Zamiast wołowiny - indyk, zamiast śmietany - awokado. I całe mnóstwo chrupiącej papryki.
FAJITA z awokado & papryką - smakuje PYSZNIE!
07.03.2013

Potrzebujesz: 2 placki tortilla, 200 g filetów z piersi indyka, 2 ząbki czosnku, 1 małą papryczkę chili, szczyptę kuminu i mielonych nasion kolendry, po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce, 1 awokado, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pęczka kolendry, oliwę z oliwek, sól, pieprz

1. Filety z piersi indyka pokrój w kostkę. Polej oliwą z oliwek, dodaj posiekany ząbek czosnku, kumin i mieloną kolendrę. Odstaw do zamarynowania na minimum 15 minut.

2. Awokado obierz i rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj drugi ząbek czosnku, łyżkę posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i sok z połowy limonki.

3. Indyka usmaż na patelni grillowej, ok 10 minut, aż kawałki ładnie zbrązowieją. 

4. Paprykę pokrój w paski. Cebulę w piórka. Pozostałą kolendrę posiekaj. 

5. Tortille posmaruj pastą z awokado, na wierzch połóż indyka i posiekane warzywa. Posyp kolendrą, skrop sokiem z limonki. Możesz podawać na ciepło lub na zimno. 

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 08.03.2013 21:56
przepis z "smakuj swiat z pascalem" z wizyty w meksyku.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.03.2013 17:31
Wydaje się dobłe.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie