Za czasów studenckich farfalle z pesto były przysmakiem. Teraz powracamy do tego nostalgicznego dania, ale pozwalamy sobie na kilka ulepszeń: włoski makaron, włoskie pesto i prawdziwa feta. Błyskawiczny lunch lub przekąska dla miłośników prostych rozwiązań.
Potrzebujesz: 100 g makaronu, świeże pesto, ½ pęczka koperku, 2 dymki, 75 g fety, 2 łyżki kremowego twarożku np. Almette, sól i pieprz
1. Makaron ugotuj al dente. Jeśli masz zamiar jeść makaron na zimno, powinien być nieco bardziej miękki.
2. Przed odcedzeniem odlej ¼ szklanki wody, w której gotował się makaron – przyda się do poprawy konsystencji sosu. Makaron po odcedzeniu przełóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto - tyle ile lubisz.
3. Posiekaj koperek i dymkę.
4. W malakserze zmiksuj fetę, twarożek, sól, pieprz i zioła. Powinna powstać puszysta pasta. W razie potrzeby dolej trochę wody spod makaronu.
5. Makaron wymieszaj z kremowym sosem. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do pieczonych mięs np. kurczaka.