Od dzisiaj żegnamy się ze słodyczami, frytkami, jedzeniem na wynos i wszystkim co niezdrowe. Będziemy jeść pięć porcji warzyw i owoców, białe pieczywo zastąpimy pełnoziarnistym, a miejsce mięsa zajmą ryby. Wiemy, że nie da się zmienić wszystkich przyzwyczajeń na raz, więc zaczynamy od ulepszania lunchu.
W domu przygotujemy łososia i sałatkę z ogórków i rzodkiewek. Do tego tost z razowego pieczywa lub pełnoziarnista ciabatta i odrobina oliwy z oliwek. Będzie pysznie!
Potrzebujesz: 150 g fileta z łososia, 1/2 ogórka, 4 rzodkiewki, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę jasnego sosu sojowego, sól i pieprz, oliwę z oliwek
1. Ogórka obierz. Rzodkiewki i ogórka pokrój w cieniutkie plasterki (najlepiej użyj do tego mandoliny). Ocet wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj cukier i koperek. Warzywa polej sosem i odstaw do lodówki.
2. Łososia posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Usmaż na patelni grillowej. Wystarczy po 5 minut z obu stron. Uważaj, żeby nie smażyć zbyt długo - mięso zrobi się suche.
3. Łososia możesz podawać na ciepło lub na zimno, skropionego sokiem z cytryny, z warzywną sałatką.
źródło: BOSKA!