Łosoś z grilla + lekka sałatka z ogórków - wspaniały duet na obiad lub wczesną kolację!

Po ostatkowych szaleństwach przechodzimy na dietę. Mnóstwo ryb, warzyw i ani grama cukru. Przynajmniej do weekendu!
Łosoś z grilla + lekka sałatka z ogórków - wspaniały duet na obiad lub wczesną kolację!
21.02.2013

Od dzisiaj żegnamy się ze słodyczami, frytkami, jedzeniem na wynos i wszystkim co niezdrowe. Będziemy jeść pięć porcji warzyw i owoców, białe pieczywo zastąpimy pełnoziarnistym, a miejsce mięsa zajmą ryby. Wiemy, że nie da się zmienić wszystkich przyzwyczajeń na raz, więc zaczynamy od ulepszania lunchu.

W domu przygotujemy łososia i sałatkę z ogórków i rzodkiewek. Do tego tost z razowego pieczywa lub pełnoziarnista ciabatta i odrobina oliwy z oliwek. Będzie pysznie!

Potrzebujesz: 150 g fileta z łososia, 1/2 ogórka, 4 rzodkiewki, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę jasnego sosu sojowego, sól i pieprz, oliwę z oliwek

1. Ogórka obierz. Rzodkiewki i ogórka pokrój w cieniutkie plasterki (najlepiej użyj do tego mandoliny). Ocet wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj cukier i koperek. Warzywa polej sosem i odstaw do lodówki.

2. Łososia posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Usmaż na patelni grillowej. Wystarczy po 5 minut z obu stron. Uważaj, żeby nie smażyć zbyt długo - mięso zrobi się suche. 

3. Łososia możesz podawać na ciepło lub na zimno, skropionego sokiem z cytryny, z warzywną sałatką.

źródło: BOSKA!

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 22.02.2013 11:17
Łosoś tak bez bez przypraw? :/ nigdy bym tak nie podała, zawsze trzeba czyms posypać dla smaku... :/
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 21.02.2013 10:17
dzisiaj to zjem mniam
odpowiedz

Polecane dla Ciebie