ZIMOWA SAŁATKA: Seler, jabłka & orzechy włoskie + boski dressing (pasuje do czerwonego wina!)

Pyszna zimowa sałata na weekendowe przesiadywanie przed telewizorem. Do tego kieliszek czerwonego wina. Albo cała butelka.
ZIMOWA SAŁATKA: Seler, jabłka & orzechy włoskie + boski dressing (pasuje do czerwonego  wina!)
25.02.2013

Podpieczony seler ma pyszny, orzechowy smak. Ser z niebieską pleśnią nadaje sałatce wyrazistości. Jabłka osładzają całość i dają tę chrupkość, która jest niezbędna w każdej sałatce. A jak już mamy ser i i jabłka to orzechy być muszą. Inaczej się obrażą!

Potrzebujesz: 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki posiekanych szalotek, 1 łyżka musztardy Dijon, sól i pieprz, 6 łyżek oliwy z oliwek + ekstra do pieczenia selera, 1 szklanka pokruszonego sera z niebieską pleśnią, 2 selery (ok 600 g), 3 duże, twarde jabłka

1. Selery obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Selera rozłóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i piecz około 15 minut, aż lekko zmięknie. 

2. W dużej misce wymieszaj ocet, szalotki, musztardę. Dodaj sól i pieprz. Odstaw na 10 minut. Dodaj oliwę z oliwek, 1/4 szklanki sera. Tuż przed podaniem dodaj seler, obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj. Posyp pozostałym serem i orzechami. 

Polecane wideo

Komentarze (7)
Ocena: 5 / 5
AW (Ocena: 5) 26.03.2013 22:52
ale to wszystko na sałacie, tak? ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.02.2013 15:22
Czy ten seler i jabłka nie ściemnieją?
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 25.02.2013 11:13
Na zdjęciu są orzechy nerkowca, a nie włoskie
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.02.2013 07:17
ekstra do pieczenia selera?
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie