Podpieczony seler ma pyszny, orzechowy smak. Ser z niebieską pleśnią nadaje sałatce wyrazistości. Jabłka osładzają całość i dają tę chrupkość, która jest niezbędna w każdej sałatce. A jak już mamy ser i i jabłka to orzechy być muszą. Inaczej się obrażą!
Potrzebujesz: 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki posiekanych szalotek, 1 łyżka musztardy Dijon, sól i pieprz, 6 łyżek oliwy z oliwek + ekstra do pieczenia selera, 1 szklanka pokruszonego sera z niebieską pleśnią, 2 selery (ok 600 g), 3 duże, twarde jabłka
1. Selery obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Selera rozłóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i piecz około 15 minut, aż lekko zmięknie.
2. W dużej misce wymieszaj ocet, szalotki, musztardę. Dodaj sól i pieprz. Odstaw na 10 minut. Dodaj oliwę z oliwek, 1/4 szklanki sera. Tuż przed podaniem dodaj seler, obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj. Posyp pozostałym serem i orzechami.