Aromatyczne, chrupiące, rozpływające się w ustach, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. O czym mowa? Oczywiście o pysznych tartinkach z suszonymi pomidorami i rukolą. Wyglądają wspaniale i tak też smakują!
Tartinki z suszonymi pomidorami i rukolą (Źródło: ohmyveggies.com)
Składniki: 1 opakowanie tofu, garść suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu, garść świeżej, posiekanej bazylii, rukola, garść zielonych oliwek, 1 długa bagietka, 6 plasterków sera Gruyere (dostępny w Almie oraz Piotrze i Pawle)
Przygotowanie:
1.W blenderze zmiksuj tofu, kilka suszonych pomidorów, pokrojony czosnek, sól oraz pieprz. Do gładkiej masy dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj wszystko łyżką.
2.Pokrój bagietkę na mniejsze kawałki. Każdy z nich posmaruj farszem. Na wierzch wysyp odrobinę rukoli oraz kilka suszonych pomidorów i oliwek. Na końcu posyp tartinki serem Gruyere.
3.Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 7-10 minut.