Brak pomysłu na szybki i prosty obiad dla całej rodziny lub przyjaciół? W takiej sytuacji doskonale sprawdzi się teksańska potrawa chili con carne, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki: 1 cebula, oliwa, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka chili w proszku, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka suszonego oregano, 500 g mielonej wołowiny, 100 g chudego boczku, 1 łyżka sosu sojowego, 2/3 puszki pomidorów, 1 czerwona papryka, kilka suszonych pomidorów, 1/2 puszki czerwonej fasoli, pół szklanki bulionu wołowego
Przygotowanie:
1. Na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Kiedy ta się zeszkli, dorzuć rozdrobniony czosnek, chili, kumin oraz oregano.
2. Po kilku minutach na patelnię dodaj wołowinę oraz pokrojony (lub zmielony) boczek. Polej całość odrobiną sosu sojowego.
3. Kiedy mięso się podsmaży, dodaj do niego pomidory w zalewie. Wymieszaj całość dokładnie, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
4. Duś składniki pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie tego czasu dorzuć na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę i suszone pomidory – gotuj kolejne 10 minut.
5. Na koniec do dania dołącz odsączoną i umytą fasolę oraz bulion wołowy. Duś około 5 minut. Gotowe!
Wskazówka: Potrawa doskonale smakuje z białym ryżem lub plackami tortilli.