Przepis na wegetariańskie burgery - smakowite & chrupiące! (Zdrowa alternatywa dla fast food`ów)

Poznaj zupełnie nowe oblicze fast foodowej przekąski!
Przepis na wegetariańskie burgery - smakowite & chrupiące! (Zdrowa alternatywa dla fast food`ów)
01.02.2013

Kiedy nachodzi nas ochota na burgera zwykle biegniemy do pobliskiego fast foodu. Niestety, nie mamy pewności, czy kupowana przekąska nie zawiera przypadkiem samej chemii. Jeżeli więc chcemy jeść zdrowo i pożywnie, lepiej skusić się na przygotowanie burgerów w domu. Świetnie smakują chociażby te wegetariańskie, bez dodatku mięsa.

Wegetariańskie burgery (źródło: ohsheglows.com)

Składniki:

1 średniej wielkości cebula (pokrojona w kostkę), 1 duży ząbek czosnku (posiekany), 2 średniej wielkości starte marchewki, 1,5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki nasion słonecznika, 1/3 szklanki posiekanych migdałów, 2 łyżki mielonego lnu, 1 łyżka sosu sojowego, 1,5 łyżeczki chilli w proszku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4-5 łyżek wody, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na patelni podsmaż cebulkę i czosnek.

Przygotuj dużą miskę. Umieść w niej wszystkie składniki (z wyjątkiem przypraw). Po dokładnym wymieszaniu, dodaj przyprawy i jeszcze raz wszystko ładnie ze sobą połącz.

Teraz lekko wilgotnymi rękoma formuj małe kotleciki (Mieszanki powinno starczyć na około 8 porcji)

Burgery włóż do piekarnika na około 25-30 minut. Inny rozwiązaniem jest usmażenie ich na patelni z dodatkiem odrobiny oleju.

Gotowe kotleciki podawaj z pełnoziarnistym pieczywem, sałatą, keczupem i musztardą.

Smacznego!

Polecane wideo

Komentarze (8)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 13.02.2013 13:00
Ten przepis jest bez sensu! Tylko marchewka cebula i czosnek z przyprawami? Kto to w ogóle tłumaczył?! Wczoraj robiłam burgery oryginalnego przepisu i wyszły przepyszne! Także polecam oryginał :)
odpowiedz
ANANIM (Ocena: 5) 02.02.2013 16:34
Powyższe hamburgery wyglądają bardzo smakowicie, lecz dla mojego podniebienia smaczniejsze są : boczek, salceson, szynka, żołądki,słonina, wątrubka i oczywiście smalec mmm pychaa. Z poważaniem ANONIM.
zobacz odpowiedzi (1)
klarara (Ocena: 5) 02.02.2013 00:59
czym można zastąpić len?
odpowiedz
koki (Ocena: 5) 01.02.2013 17:36
ile to ma kcal?
odpowiedz
misio (Ocena: 5) 01.02.2013 08:51
fajny przepis, tylko po kij piszecie bez dodatku mięsa, jak w słowie wegetariański zawiera się to, że jest bez tego świństwa; )
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie