Włoska przekąska: Pizza z grzybami i czosnkiem (zrób smakowitą NIESPODZIANKĘ ukochanemu)

Po co zamawiać gotowe danie skoro możesz w kilkanaście minut przygotować je sama w domu.
Włoska przekąska: Pizza z grzybami i czosnkiem (zrób smakowitą NIESPODZIANKĘ ukochanemu)
Fot. ohmyveggies.com
30.01.2013

Pizza prawdopodobnie pojawiła się już 3000 lat temu. Z czasem bardzo się zmieniła i dziś jest jednym z najpopularniejszych specjałów kuchni włoskiej. Jeśli dotychczas, gdy nachodziła cię na nią ochota, dzwoniłaś do pobliskiej pizzerii, najwyższa pora nauczyć się piec ją w zaciszu własnego domu. To proste!

Pizza z grzybami i pieczonym czosnkiem

Składniki:

Ciasto – pół kilograma mąki, pół kostki drożdży, szklanka letniej wody, płaska łyżeczka soli, dwie łyżeczki cukru

Farsz – 1 duża główka czosnku (upieczonego wcześniej w piekarniku z solą i oliwą), kilka pieczarek, ruccola (ewentualnie szpinak bądź karbowana sałata), ser mozarella, oliwa z oliwek, koncentrat pomidorowy i ketchup.

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże, odrobinę soli, cukier oraz połowę porcji wody i odstaw na kwadrans. Następnie do miski wsyp mąkę, resztę soli, wlej wodę, drożdże i wyrób ciasto. W razie potrzeby dosyp mąki. Ciasto ułóż na blasze posmaruj mieszanką koncentratu i ketchupu, po czym wyłóż na nie pieczony czosnek, sałatę oraz grzyby. Całość posyp mozzarellą i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego!

Przepis na czosnkowo-grzybowy farsz – ohmyveggies.com

Komentarze (27)

Ocena: 5 / 5
Halinka (Ocena: 5) 24.04.2018 13:45
Takiej pizzy jeszcze nie jadłam, może spróbuję, chociaż nie przepadam za pizzą z grzybami, ale może, może, zaryzykuje, a jak mi nie wyjdzie to zabiorę męża na najlepszą pizzę w Warszawie, czyli do Złota 65.
odpowiedz
boom (Ocena: 5) 30.01.2013 21:45
Ku*wa laski jakie wy jesteście puste.... czytając wasze komentarze płakać się chce:P pzdr
odpowiedz
A. (Ocena: 5) 30.01.2013 17:49
jeśli chodzi o ciasto na pizzę to pół kostki to stanowczo za dużo! jeszcze nie jest określone dokładnie ile gramowa to kostka...podobnie dwie łyżeczki cukru,to ma być przecież ciasto na pizzę czyli danie raczej słone czy pikantne,a nie drożdżówkę. na pizzę w zupełności wystarczy na pół kilograma mąki 15 gramów drożdży i odrobina cukru może pół łyżeczki,bardzo ciepła woda,łyżeczka soli i można dodatkowo dodać 1 łyżke oleju (wtedy ciasto jest bardziej elastyczne i lepiej się wyrabia). samo ciasto trzeba wyrabiać ok.10-15 min.a potem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na minimum1 godz.
odpowiedz
aaaaa (Ocena: 5) 30.01.2013 17:08
haha niby po co miałabym podstawiac jedzenie jakiemus fagasowi? dzięki, ale nie nie jestem już głupia, żeby znowu się z kimś wiązać i być oszukiwaną. jedyny samiec jakiemu mogę podstawiać jedzenie to pies albo kot
zobacz odpowiedzi (5)
aaaaa (Ocena: 5) 30.01.2013 17:07
mg87mg87
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo