Pizza prawdopodobnie pojawiła się już 3000 lat temu. Z czasem bardzo się zmieniła i dziś jest jednym z najpopularniejszych specjałów kuchni włoskiej. Jeśli dotychczas, gdy nachodziła cię na nią ochota, dzwoniłaś do pobliskiej pizzerii, najwyższa pora nauczyć się piec ją w zaciszu własnego domu. To proste!
Składniki:
Ciasto – pół kilograma mąki, pół kostki drożdży, szklanka letniej wody, płaska łyżeczka soli, dwie łyżeczki cukru
Farsz – 1 duża główka czosnku (upieczonego wcześniej w piekarniku z solą i oliwą), kilka pieczarek, ruccola (ewentualnie szpinak bądź karbowana sałata), ser mozarella, oliwa z oliwek, koncentrat pomidorowy i ketchup.
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże, odrobinę soli, cukier oraz połowę porcji wody i odstaw na kwadrans. Następnie do miski wsyp mąkę, resztę soli, wlej wodę, drożdże i wyrób ciasto. W razie potrzeby dosyp mąki. Ciasto ułóż na blasze posmaruj mieszanką koncentratu i ketchupu, po czym wyłóż na nie pieczony czosnek, sałatę oraz grzyby. Całość posyp mozzarellą i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego!
Przepis na czosnkowo-grzybowy farsz – ohmyveggies.com