Chrupiące CHIPSY z brukselki (Lekka przekąska dla dbających o linię!)

Świetnie sprawdzą się także w roli przystawki na domowej imprezie.
Chrupiące CHIPSY z brukselki (Lekka przekąska dla dbających o linię!)
Fot. thekitchn.com
24.01.2013

Chyba nie ma drugiego takiego warzywa, które miałoby tylu przeciwników, co brukselka. Niektórzy narzekają na jej zapach, inni na gorzkawy smak. Tymczasem małe kapuściane główki są doskonałą propozycją na zimowe dni, kiedy brakuje jeszcze świeżych warzyw (w sklepach brukselkę dostać można od października do końca stycznia, w pozostałe miesiące pozostaje nam mrożona). Jeżeli odpowiednio ją doprawimy, uzyskamy naprawdę wyśmienitą i przede wszystkim zdrową przekąskę!

Chipsy z brukselki (źródło: thekitchn.com)

Składniki: kilka brukselek, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2.Podziel brukselki na listki i wrzuć je do miseczki. Skrop wszystkie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość delikatnie dłońmi tak, byś miała pewność, że każdy listek jest doprawiony.

3.Ułóż listki na papierze do pieczenia – najlepiej każdy osobno, żeby nie stykały się ze sobą.

4.Piecz chipsy przez 10-12 minut, dopóki nie staną się chrupiące.

Wskazówka: Możesz jeść je od razu po upieczeniu, ale będą smakowały wyśmienicie nawet dwie godziny później!

Komentarze (11)

Ocena: 5 / 5
moninite (Ocena: 5) 28.08.2014 18:12
Przepyszne!!!!
odpowiedz
inka (Ocena: 5) 10.01.2014 08:46
U mnie przekąski w postaci chipsów górą www.youtube.com/watch?v=iN3BxDryrV8
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.03.2013 17:27
za każdym razem ten przepis mi nie wychodzi ;(
odpowiedz
Mniam (Ocena: 5) 24.01.2013 22:53
a ja uwielbiam brukselke i chetnie bym sprubowala tej pysznosci..ale nie chce mi sie obierac tych brukselek xD
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.01.2013 17:36
Brukselka jest dobra na zapobieganie nowotworom, poleacm
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo