Przepis na tajską zupę curry, czyli rosół w orientalnym wydaniu z dodatkiem mleka kokosowego

Świetnie smakuje, wspaniale rozgrzewa!
Przepis na tajską zupę curry, czyli rosół w orientalnym wydaniu z dodatkiem mleka kokosowego
Fot. ohmyveggies.com
22.01.2013

Sezon grypowy w pełni... Gdy dopadnie nas choroba, nie ma nic lepszego niż pożywna, rozgrzewająca zupa, która szybko stawia na nogi. Oczywiście można przyrządzić klasyczny, babciny rosół. Jednak, aby nieco urozmaicić swoje zimowe menu, warto również skusić się na jeszcze inne rozgrzewające danie. My proponujemy dzisiaj tajską zupę z curry i imbirem, która swoim niezwykłym aromatem i uzdrawiającymi właściwościami może śmiało konkurować z tradycyjnymi drobiowymi wywarami.

Tajska zupa z curry (źródło: ohmyveggies.com)

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 5-cm kawałek świeżego imbiru, ok. 300 ml mleka kokosowego, kilka pieczarek (obranych i pokrojonych w plasterki), ok. 100 g serka tofu, 2 płaskie łyżki przyprawy curry, 2 cebule dymki, kolendra, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrany i pokrojony w plasterki imbir dodajemy do gotującego się wywaru. Po 15 minutach łyżką cedzakową usuwamy imbir. Do bulionu wrzucamy pieczarki oraz tofu. Gotujemy do momentu aż grzyby zmiękną, a serek ładnie się rozpuści.

Na koniec wlewamy do zupy mleko kokosowe, podsmażoną na patelni cebulę, curry oraz posiekaną kolendrę i bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Komentarze (3)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.02.2013 18:19
Zupka jest przepyszna ! Rodzinka ja pokochała ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 28.01.2013 20:06
Ugotowałam i potwierdzam, że jest pyyyszna. Jedyne co mi nie wyszło to to, że serek tofu nie rozpuścił się w ogóle - z godzinę na to czekałam. Był w kawałkach, ale na smak to źle nie wpłynęło ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.01.2013 10:40
mru mru aż mi ślinka pociekła
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo