Czy Ty też wspominasz brukselkę jako koszmar z dzieciństwa? Jeżeli odpowiedziałaś twierdząco, nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko wypróbować ten przepis i raz na zawsze zmienić swoje przekonanie na temat tego smakowitego warzywa. Brukselska w połączeniu z pieczonymi ziemniakami i aromatem rozmarynu oraz czosnku to istne niebo w gębie!
Składniki:
80 dkg ziemniaków, 30 dkg brukselek, 3 ząbki czosnku (posiekane), 2 łyżki świeżego rozmarynu, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, papryka mielona (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Pokrojone w grube plastry ziemniaki oraz brukselkę umieść w dużej misce, po czym natrzyj czosnkiem i rozmarynem. Dodaj olej, sól i pieprz.
Tak przygotowane warzywa wyłóż na blaszkę i umieść w piekarniku.
Ziemniaki i brukselkę powinnaś piec przez około 30-35 minut, mieszając raz po upływie połowy wyznaczonego czasu. Gotowe danie podawaj natychmiast.
Smacznego!