Przepis na placki karmelowo-kawowe (Poezja!) ♥ ♥ ♥

Przyrządzisz je w niecały kwadrans!
Przepis na placki karmelowo-kawowe (Poezja!) ♥ ♥ ♥
Fot. kitchenartistry.com
11.01.2013

Słodkie, puszyste, rozpływające się w ustach – oto trzy powody, dla których powinnaś wypróbować zaprezentowane przez nas dzisiaj danie. Karmelowo-kawowe placki, o których mowa, są bowiem ucieleśnieniem tego, co w gotowaniu najważniejsze: prostoty wykonania i niebiańskiego smaku. Enjoy!

Karmelowo-kawowe placki (Źródło: onceuponacuttingboard.com)

Składniki:

Placki: 1 ½ szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki espresso, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki cukru, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sos karmelowy: 2 łyżki masła, ½ szklanki brązowego cukru, 2 łyżki mleka, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo: bita śmietana

Przygotowanie:

1.Najpierw przygotuj sos karmelowy. W rondelku wymieszaj masło i brązowy cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj mleko i gotuj, dopóki sos nie zgęstnieje. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do sosu wanilię.

2.Teraz przyrządź placki. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kawę, cynamon, sól, cukier). W osobnej misce wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko, masło, wanilia). Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj dokładnie całość. Powinna powstać jednolita masa.

3.Smaż małe placki na maśle. Ich kolor powinien być złocistobrązowy.

4.Wyłóż placki na talerz. Oblej je ciepłym sosem karmelowym, a na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Bon Appétit!

Komentarze (13)

Ocena: 5 / 5
UJ (Ocena: 5) 15.01.2013 17:26
Ten przepis na sos to jakas porażka, zbrylił mi się i zastygł na grudy... Zmodyfikowałam go: pol szkalnki wody i pol szklanki cukru (białego) wymieszac w rondelku do rozpuszczenia, zagotowac (nie mieszac) az zbrazowieje; w mikrofali rozpuscic 2 lyzki cukru i 2 lyzki mleka; dodac do brazowiejacego karmelu (musi byc gorace). Dopiero wtedy wychodzi gladki sosik, zastyga na ciągutkę.
odpowiedz
Kika (Ocena: 5) 15.01.2013 10:52
Karmel mi sie chyba spalil choc robilam chwilke (tylke co w przepisie) a placki podobne do nalesnikowych tyle ze kawowe i slodsze
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.01.2013 10:22
A czy wyjdzie mi dobry karmel jeśli dodam białego cukru a nie brązowego?
odpowiedz
anonim (Ocena: 5) 11.01.2013 19:19
www.mojewypieki.pl
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.01.2013 18:20
Robiłam. Są bajeczne :) Zmodyfikowałam troszkę przepis: odrobinę więcej mleka by ciasto było bardziej rzadke, a co do kawy najlepsza będzie kawa rozpuszczalna, rozpuśćcie ja w ciepłym mleku i połączcie z "mokrymi" składnikam :P
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo