Jesteś typowym łasuchem, który uwielbia słodkości w każdej postaci, ale masz wyjątkową słabość do czekoladowych batonów? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, byś spróbowała przygotować je sama. Batoniki muesli własnej roboty są nie tylko pyszne, ale również dużo zdrowsze od tych dostępnych w sklepie!
Składniki: puszka mleka kokosowego, 2/3 szklanki cukru kokosowego, 6 łyżek oleju kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego, pół szklanki ulubionych orzechów, pół szklanki ulubionych płatków muesli, 2 szklanki pokruszonych herbatników (np. Digestive)
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Przygotuj spód batoników. Podgrzej w małym garnczku olej kokosowy. Następnie dolej go do pokruszonych herbatników, zmieszanych z syropem klonowym. Połącz wszystko w jednolitą masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nałóż na dno przygotowane „ciasto”.
3.Wlej do garnczka mleko kokosowe. Dodaj do niego cukier kokosowy i poczekaj, aż całość zgęstnieje.
4.Wylej kokosową masę na herbatnikowy spód. Następnie rozrzuć na wierzchu płatki i orzechy. Piecz przez pół godziny w piekarniku.
5.Kiedy całość ostygnie, włóż ją do zamrażarki na 2 godziny. Potem pokrój deser na małe batoniki i ciesz się ich smakiem. Bon Appétit!