Przepis na orzechowe BATONIKI MUESLI - bogate w pożyteczny błonnik, zachwycające w smaku!

Pyszny deser, któremu trudno się oprzeć. Szczególnie, kiedy masz kryzys i wiesz, że jedyne co cię uratuje to... coś słodkiego.
Przepis na orzechowe BATONIKI MUESLI - bogate w pożyteczny błonnik, zachwycające w smaku!
Fot. ohsheglows.com
03.01.2013

Jesteś typowym łasuchem, który uwielbia słodkości w każdej postaci, ale masz wyjątkową słabość do czekoladowych batonów? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, byś spróbowała przygotować je sama. Batoniki muesli własnej roboty są nie tylko pyszne, ale również dużo zdrowsze od tych dostępnych w sklepie!

Orzechowe batoniki muesli (Źródło: ohsheglows.com)

Składniki: puszka mleka kokosowego, 2/3 szklanki cukru kokosowego, 6 łyżek oleju kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego, pół szklanki ulubionych orzechów, pół szklanki ulubionych płatków muesli, 2 szklanki pokruszonych herbatników (np. Digestive)

Przygotowanie:

1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2.Przygotuj spód batoników. Podgrzej w małym garnczku olej kokosowy. Następnie dolej go do pokruszonych herbatników, zmieszanych z syropem klonowym. Połącz wszystko w jednolitą masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nałóż na dno przygotowane „ciasto”.

3.Wlej do garnczka mleko kokosowe. Dodaj do niego cukier kokosowy i poczekaj, aż całość zgęstnieje.

4.Wylej kokosową masę na herbatnikowy spód. Następnie rozrzuć na wierzchu płatki i orzechy. Piecz przez pół godziny w piekarniku.

5.Kiedy całość ostygnie, włóż ją do zamrażarki na 2 godziny. Potem pokrój deser na małe batoniki i ciesz się ich smakiem. Bon Appétit!

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
ann (Ocena: 5) 05.01.2013 11:29
mogą być naprawdę pyszne, ale ich zrobienie jest dość kosztowne..
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.01.2013 09:49
mniam :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.01.2013 09:47
wygladają przepysznie, ciekawe tylko czy sa bardzo twarde
odpowiedz

Polecane dla Ciebie