Przepis na wigilijne danie w nowej odsłonie: Łosoś w sosie teriyaki (Postaw na oryginalny smak!)

Wyśmienity posiłek, który oczaruje Twoją rodzinę.
Przepis na wigilijne danie w nowej odsłonie: Łosoś w sosie teriyaki (Postaw na oryginalny smak!)
fot. mustardwithmutton.com
21.12.2012

Marzy ci się wykwintna Wigilia z suto zastawionym stołem? Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, byś obok tradycyjnych świątecznych dań zaserwowała swoim gościom łososia w sosie teriyaki, który ma bardzo wyrafinowany smak. Nadasz mu polskiego charakteru, jeśli zamiast na ryżu, czy makaronie, ułożysz go po prostu na gotowanych ziemniaczkach.

Łosoś w sosie teriyaki

Składniki: 180g świeżego łososia, olej, masło, kapusta, marchew, cebula, papryka, sezam biały

Sos Teriyaki: 700 ml białego wytrawnego wina, 150 ml sosu sojowego, 150 g cukru, 70 g miodu, 3 ząbki czosnku, mąka ziemniaczana, korzeń imbiru

Przygotowanie:

1.Zagotuj wino ze startym imbirem, czosnkiem, miodem, sosem sojowym i cukrem. Gotuj całość przez 40 minut. Następnie odcedź sos i zagęść go odrobiną mąki.

2.Pokrój warzywa na małe kawałki i podduś je na patelni. Dopraw solą i pieprzem.

3.Pokrój łososia na mniejsze porcje i podsmaż go z obu stron.

4.Ułóż rybę na warzywach. Oblej ją sosem teriyaki i posyp odrobiną sezamu. Serwuj z ryżem, makaronem lub gotowanymi ziemniaczkami.

Komentarze (4)

Ocena: 5 / 5
Robert (Ocena: 5) 05.06.2015 09:06
Ja wolę łososia trochę bardziej wykwintnego, zapiekanego w cieście francuskim, Polecam na moichprzepisach pl
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.12.2012 15:04
mmm łosoś :) trzeba bedzie wyprobowac. uwielbiam ryby !
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 21.12.2012 11:46
ooo fajne, na wigilię raczej nie będę eksperymentować, ale przepis na pewno wypróbuję!
odpowiedz
Łasuch (Ocena: 5) 21.12.2012 10:41
uwielbiam takiego łososia. Mniam!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo