Zastanawiasz się właśnie, co przygotować dziś na obiad dla siebie i swoich bliskich? Nie masz przy tym ochoty na wielogodzinne stanie w kuchni? Świetnie! W takim razie zaserwuj rodzinie chrupiące zapiekanki z pesto i suszonymi pomidorkami. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a ich smak to prawdziwa poezja.
Składniki: bagietka, ser mozzarella, suszone pomidory
Pesto: 60g świeżych listków bazylii, 2 ząbki czosnku, 35g orzeszków piniowych lub włoskich, 60g startego parmezanu, 70- 80ml oliwy z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Przygotuj świeże pesto: umyj i osusz listki bazylii, osusz czosnek. Te dwa składniki zmiksuj blenderem. Dorzuć orzechy, parmezan i miksuj dalej. Powoli wlewaj oliwę z oliwek, aż wszystkie składniki stworzą jednolitą masę. Dopraw do smaku.
2.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
3.Przekrój bagietkę na pół. Posmaruj ją pesto, a na wierzch połóż plastry mozzarelli i kilka suszonych pomidorów.
4.Piecz zapiekanki przez 10 minut lub do chwili, gdy ser się rozpuści. Smacznego!