Domowe frytki to nie tylko idealny dodatek do mięs i ryb, ale także świetna przekąska – zwłaszcza, jeżeli nie jest zrobiona z ziemniaków, tylko kolorowych warzyw. Jeżeli do tej pory nie próbowałaś frytek marchewkowych, koniecznie przyrządź je dzisiaj. Gwarantujemy, że pokochasz ten słodki smak!
Składniki: 3 duże marchewki, olej rzepakowy, sól, ząbek czosnku, jogurt naturalny
lub: 3 duże marchewki, cynamon, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Obierz marchewki ze skórki i pokrój je w słupki.
2. Rozgrzej olej na patelni. Smaż frytki kilka minut z każdej strony.
3. Dopraw je solą do smaku. Podawaj z sosem czosnkowym (jogurt wymieszany z rozdrobnionym czosnkiem).
Jeżeli chcesz uniknąć smażenia, możesz frytki przyrządzić w piekarniku. Wystarczy, że pokroisz marchewkę w słupki, posypiesz odrobiną cynamonu i skropisz oliwą, a następnie przez kwadrans będziesz je piekła w 200 stopniach Celsjusza.