„Seco” w języku hiszpańskim oznacza „suchy”. To dość zabawne, zważywszy na fakt, że potrawa, którą chcemy Wam zaprezentować dzisiaj, nie ma nic wspólnego z suchością. Przeciwnie – jest soczysta i bardzo aromatyczna!
Oto dokładny przepis!
Składniki: 0,6 kg wołowiny, oliwa z oliwek, sól morska, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1,5 łyżeczki zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka papryki, 1 duży pęczek kolendry, 1,5 szklanki bulionu, 1 szklanka piwa (np. Heineken), 4 małe ziemniaki, mała dynia, 3 papryczki chili
Przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
2.Pokrój wołowinę w kostkę i obficie posyp solą. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż mięso z każdej strony. Następnie przełóż je do miski.
3.Zmiksuj blenderem kolendrę, posiekane papryczki chili, ¼ szklanki bulionu. Mieszanina powinna przypominać pesto i mieć podobną do niego konsystencję.
4.W garnku podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj kminek, pieprz, paprykę i 1 łyżeczkę soli.
5.Dolej do garnka piwo, a następnie dorzuć mięso, masę z kolendry oraz pozostałą ilość bulionu. Podduś przez kilka minut.
6.Przykryj garnek pokrywką, a następnie wstaw go do piekarnika na półtorej godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy danie jest wystarczająco soczyste. W razie potrzeby dolewaj bulion.
7.Następnie dodaj do garnka obrane i pokrojone ziemniaki. Piecz całość przez kolejne pół godziny.
8.Danie podawaj na pierzynce z ryżu lub kaszy kuskus. Smacznego!