Tradycja nakazuje, aby na każdym wigilijnym stole znalazło się 12 potraw. Dzisiaj chcemy Wam zatem przedstawić proste przepisy na cztery najpopularniejsze dania świąteczne: śledzia pod pierzynką, kapustę z grzybami, kutię oraz karpia w galarecie. Zobaczysz, jak łatwo je przyrządzić!
Składniki: 1-2 opakowania śledzi typu „Matjas”, dwa jajka ugotowane na twardo, dwie ugotowane marchewki, dwa ugotowane ziemniaki, ugotowany burak, duża cebula, majonez, ser żółty
Wykonanie:
1. Ugotowane marchewki, jajka, ziemniaki i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć gorącą wodą. Posolić wszystkie warzywa. Śledzie pokroić w grube paski.
2. Na dnie szklanego naczynia układać warstwami: rybę, cebulę, marchewki, jajka, ziemniaki i buraka.
3. Wierzch posmarować warstwą majonezu, posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach. Warstwy można powtórzyć.
fot. 5pm.co.uk
Składniki: 25 dag gotowej masy makowej z bakaliami, 20 dag oczyszczonej pszenicy, 5 łyżek miodu, olejek waniliowy
Wykonanie:
1. Oczyszczoną dokładnie pszenicę wypłukać i zalać potrójną ilością wody.
2. Zagotować jak kaszę, a gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawić na chwilę przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika. Ostudzić.
3. Następnie wymieszać z masą makową i miodem, dodać kilka kropli olejku waniliowego.
fot. 5pm.co.uk
Składniki: świeży karp, włoszczyzna, 3 duże cebule, łyżka masła, liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, przyprawa do rosołu, sól, cukier
Wykonanie:
1. Posolić karpia i odstawić na kilka godzin.
2. Pokroić włoszczyznę, zalać wodą, zagotować z głową karpia przez pół godziny. W trakcie gotowania dodać przyprawę do rosołu, odcedzić.
3. Cebule drobno poszatkować, zarumienić na maśle, dodać ugotowany wcześniej wywar, przyprawić, gotować przez 10 minut. Zmniejszyć ogień, włożyć rybę, gotować przez 25 minut.
4. Karpia wyjąć i ułożyć na półmisku. Do wywaru dodać sól i cukier, wstawić na około kwadrans do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę. Gotowe!
fot. 5pm.co.uk
Składniki: 4 kg kiszonej kapusty, 10 dag suszonych grzybów, łyżeczka masła, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, woda
Wykonanie:
1. Grzyby namoczyć, kapustę wypłukać, aby pozbyć się nadmiaru kwasu.
2. Ugotować aż będzie miękka z dodatkiem przypraw. Dodać namoczone grzyby i masło.
3. Kapustę z grzybami gotować razem przez pół godziny.