Przepisy na Wigilię: Śledź pod pierzynką, kapusta z grzybami, kutia & karp w galarecie

Proste, smaczne i tradycyjne receptury na Święta!
Przepisy na Wigilię: Śledź pod pierzynką, kapusta z grzybami, kutia & karp w galarecie
fot. 5pm.co.uk
14.12.2012

 

Tradycja nakazuje, aby na każdym wigilijnym stole znalazło się 12 potraw. Dzisiaj chcemy Wam zatem przedstawić proste przepisy na cztery najpopularniejsze dania świąteczne: śledzia pod pierzynką, kapustę z grzybami, kutię oraz karpia w galarecie. Zobaczysz, jak łatwo je przyrządzić!

Śledź pod pierzynką

Składniki: 1-2 opakowania śledzi typu „Matjas”, dwa jajka ugotowane na twardo, dwie ugotowane marchewki, dwa ugotowane ziemniaki, ugotowany burak, duża cebula, majonez, ser żółty

Wykonanie:

1. Ugotowane marchewki, jajka, ziemniaki i buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć gorącą wodą. Posolić wszystkie warzywa. Śledzie pokroić w grube paski.

2. Na dnie szklanego naczynia układać warstwami: rybę, cebulę, marchewki, jajka, ziemniaki i buraka.

3. Wierzch posmarować warstwą majonezu, posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach. Warstwy można powtórzyć.

christmas menu

fot. 5pm.co.uk

Kutia

Składniki: 25 dag gotowej masy makowej z bakaliami, 20 dag oczyszczonej pszenicy, 5 łyżek miodu, olejek waniliowy

Wykonanie:

1. Oczyszczoną dokładnie pszenicę wypłukać i zalać potrójną ilością wody.

2. Zagotować jak kaszę, a gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawić na chwilę przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika. Ostudzić.

3. Następnie wymieszać z masą makową i miodem, dodać kilka kropli olejku waniliowego.

christmas menu

fot. 5pm.co.uk

Karp w galarecie

Składniki: świeży karp, włoszczyzna, 3 duże cebule, łyżka masła, liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, przyprawa do rosołu, sól, cukier

Wykonanie:

1. Posolić karpia i odstawić na kilka godzin.

2. Pokroić włoszczyznę, zalać wodą, zagotować z głową karpia przez pół godziny. W trakcie gotowania dodać przyprawę do rosołu, odcedzić.

3. Cebule drobno poszatkować, zarumienić na maśle, dodać ugotowany wcześniej wywar, przyprawić, gotować przez 10 minut. Zmniejszyć ogień, włożyć rybę, gotować przez 25 minut.

4. Karpia wyjąć i ułożyć na półmisku. Do wywaru dodać sól i cukier, wstawić na około kwadrans do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę. Gotowe!

christmas menu

fot. 5pm.co.uk

Kapusta z grzybami

Składniki: 4 kg kiszonej kapusty, 10 dag suszonych grzybów, łyżeczka masła, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, woda

Wykonanie:

1. Grzyby namoczyć, kapustę wypłukać, aby pozbyć się nadmiaru kwasu.

2. Ugotować aż będzie miękka z dodatkiem przypraw. Dodać namoczone grzyby i masło.

3. Kapustę z grzybami gotować razem przez pół godziny.

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
kolatka (Ocena: 5) 21.12.2012 13:27
Życzymy wszystkim wesołych i udanych świąt, pozdrawiamy mistrzowie szeptów
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo