Przepisy na Boże Narodzenie: Ryba po grecku, kompot z suszu & sernik

Bo w święta najlepiej smakuje to, co tradycyjne!
Przepisy na Boże Narodzenie: Ryba po grecku, kompot z suszu & sernik
13.12.2012

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo siądziemy przy świątecznym stole suto zastawionym kulinarnymi wspaniałościami. Nie denerwuj się jednak, jeśli nie masz jeszcze pomysłu na to, jakie potrawy przygotować. Pamiętaj, że w Boże Narodzenie najlepiej sprawdza się to, co tradycyjne.

Oto nasze przepisy na proste, ale jakże smakowite dania!

Przepisy na wigilię

Ryba po grecku

Składniki:

40 dag filetów z ryby, 4 marchewki, 2 pietruszki, pół dużego selera, pół pora, 2 duże cebule, 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.

Wykonanie:

Filety pokrój w małe kawałki, oprósz pieprzem. Następnie obtocz rybę w mące i obsmaż na oleju. Obierz warzywa, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Pod koniec, dodaj startą włoszczyznę. Następnie dolej niepełną szklankę wody, lekko posól i popieprz. Duś przez kwadrans. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Całość duś przez około 5 minut.Gdy warzywa zmiękną, dodać kawałki ryby. Ostrożnie wymieszaj, uważając, żeby ryba się nie rozpadła, duś przez 3-4 minuty.

Przepisy na wigilię

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto – 2 szklanki mąki, 2 łyżki kwaśnej śmietany(18%), 2 łyżki cukru, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 margaryna,

Masa serowa – 3 kostki sera białego, cukier wanilinowy, szklanka cukru, 1,5 szklanki mleka, 4 jaja, puszka brzoskwiń.

Przygotowanie:

Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i zagniataj do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Rozwałkuj ciasto i wyłóż je na blaszkę do pieczenia. Teraz zabierz się za przygotowanie masy serowej. Wszystkie potrzebne składniki wrzuć do dużej miski (oprócz brzoskwiń). Całość zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj pokrojone w małą kosteczkę brzoskwinie.

Gotową masę serową wylej na ciasto. Deser pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepisy na wigilię

Kompot z suszu

Składniki:

2 litry wody niegazowanej, szklanka cukru, 15 dag suszonych śliwek, 10 dkg suszonych jabłek oraz gruszek, 5 dag suszonych moreli oraz rodzynek, garść fig

Przygotowanie:

Wszystkie suszone owoce wrzuć do garnka z wodą i mocz przez około trzy godziny. Po upływie tego czasu do naczynia dorzuć figi. Wsyp szklankę cukru i zagotuj. Gdy zaczną mięknąć, dosyp rodzynki. Na niewielkim ogniu trzymaj kompot jeszcze przez około godzinę.

Polecane wideo

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie