Jak zrobić dobrą pastę migdałową? (Świetny dodatek do lekkiego penne z serem kozim)

Gdy najdzie cię ochota na coś dobrego, po prostu ugotuj makaron i ją dodaj!
Jak zrobić dobrą pastę migdałową? (Świetny dodatek do lekkiego penne z serem kozim)
fot. Two-tarts.com
12.12.2012

Pasta migdałowa to świetna alternatywa dla pesto. Jest lżejsza i można ją doprawiać na milion sposobów. Dodatek koziego serka sprawia, że całość jest bardziej kremowa i nie wymaga dosypywania parmezanu albo innego tłustego sera.

Potrzebujesz: 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 50 g blanszowanych migdałów (mogą być płatki), 200 g kremowego koziego serka, 3 łyżki oliwy, sok i skórka z cytryny, 500 g makaronu penne

1. Czosnek utrzyj ze szczyptą soli morskiej w moździerzu. Dodaj posiekaną natkę i ucieraj, aż uzyskasz gruboziarnistą pastę. Dodaj migdały i tłucz, aż zrobi się pasta. Przełóż do miski. Dodaj serek i oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.

2. Makaron ugotuj. Odcedź zostawiając odrobinę wody. W garnku wymieszaj makaron i pastę, dolej trochę wody spod makaronu. Przed podaniem oprósz chilli lub miętą. 

źródło: BOSKA!

Komentarze (6)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 12.12.2012 23:31
nie do końca jasny przepis ;/
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.12.2012 17:28
bardzo fajne, muszę spróbować.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.12.2012 14:32
a gdzie mięso?
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 12.12.2012 01:02
z czym to sie je ?
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo