Pasta migdałowa to świetna alternatywa dla pesto. Jest lżejsza i można ją doprawiać na milion sposobów. Dodatek koziego serka sprawia, że całość jest bardziej kremowa i nie wymaga dosypywania parmezanu albo innego tłustego sera.
Potrzebujesz: 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 50 g blanszowanych migdałów (mogą być płatki), 200 g kremowego koziego serka, 3 łyżki oliwy, sok i skórka z cytryny, 500 g makaronu penne
1. Czosnek utrzyj ze szczyptą soli morskiej w moździerzu. Dodaj posiekaną natkę i ucieraj, aż uzyskasz gruboziarnistą pastę. Dodaj migdały i tłucz, aż zrobi się pasta. Przełóż do miski. Dodaj serek i oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.
2. Makaron ugotuj. Odcedź zostawiając odrobinę wody. W garnku wymieszaj makaron i pastę, dolej trochę wody spod makaronu. Przed podaniem oprósz chilli lub miętą.
źródło: BOSKA!