Przepis na BARSZCZ wigilijny (Sprawdzona przez lata receptura na świąteczny przysmak)

Przepyszna i niezwykle aromatyczna zupa, bez której nie może odbyć się żadna wigilijna kolacja.
Przepis na BARSZCZ wigilijny (Sprawdzona przez lata receptura na świąteczny przysmak)
Fot. FILE PhOTO
11.12.2012

Na taką zupę czeka się cały rok. Mowa o niezwykle aromatycznym i smakowitym barszczu wigilijnym, który zazwyczaj serwuje się z małymi pierożkami lub uszkami. U nas znajdziesz sprawdzoną recepturę na ten świąteczny przysmak.

Barszcz wigilijny

Składniki:

2 litry wywaru warzywnego, 1,5 litra zakwasu buraczanego, garść suszonych grzybów, ząbek czosnku, 5 buraków, 3 łyżki soku z cytryny, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekana natka pietruszki

Zakwas buraczany: 2 kg buraków, 3 litry wody mineralnej, 4 ząbki czosnku, sól (2 łyżki), cukier (1 łyżka)

Przygotowanie:

1.Przygotuj zakwas buraczany. Obierz buraki i pokrój je w plastry. Umieść je na dnie wielkiego słoja. Dodaj sól, cukier, czosnek i zalej wszystko ostudzoną, przegotowaną wcześniej wodą. Przykryj słoje ręcznikiem papierowym i odstaw je w ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie 7 dni zdejmij z zakwasu pianę i przecedź płyn do słoików lub butelek. Wstaw do lodówki. Po 4 dniach zakwas będzie gotowy do użycia.

2.Grzyby opłucz w sitku, a następnie zalej je 3 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoknięcia. Potem gotuj je przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem 2 liści laurowych i ząbka czosnku.

3.Przygotuj wywar warzywny. W tym celu zagotuj w 2 litrach wody 2 marchewki, pora, cebulę, 5 buraków seler oraz pietruszkę. Kiedy wywar będzie gotowy, usuń z niego warzywa i dolej 1,5 l zakwasu buraczanego oraz 1,5 kubka sosu grzybowego (bez grzybów).

4.Barszcz dopraw przyprawami oraz sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj odrobinę zakwasu buraczanego. Zupę podawaj z uszkami lub pierogami. Smacznego!

Polecane wideo

Komentarze (22)
Ocena: 5 / 5
various (Ocena: 5) 21.12.2012 13:27
Życzymy wszystkim wesołych i udanych świąt, pozdrawiamy mistrzowie szeptów
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.12.2012 19:50
ja jem barszcz z pierogami z kapusta i grzybami. kiedys jadlam z uszkami , ale sa za male i teraz duze pierogi :)
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 11.12.2012 13:56
u mnie rządzi grochóweczka. Rzecz jasna postna. Pycha!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.12.2012 07:02
mmmm na to zawsze czekam cały rok :))
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.12.2012 06:18
Barszcz na rybie? Pierwsze słyszę! :) W każdym razie najlepszy barszcz jest z przepisu przechodzącego z pokolenia na pokolenie, rodzinnego!
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie