Deser, o którym chcemy napisać dzisiaj, z pewnością przypadnie Wam do gustu. Przede wszystkim nie wymaga on ani dużych nakładów finansowych, ani nie jest czasochłonny. Do tego smakuje po prostu wyśmienicie!
Składniki:
Makaroniki: 0,4 kg wiórków kokosowych, 1 jajko, 2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki soli drobnoziarnistej, ¾ szklanki mleka skondensowanego słodzonego
Sos czekoladowy: półsłodka czekolada, 1/2 szklanki śmietany kremówki, szczypta soli drobnoziarnistejPrzygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Do małej miski wbij białko i ubijaj je przez około 3 minuty, aż stanie się puszyste. Następnie przez sitko wsyp do piany curry, kurkumę i sól. Wymieszaj całość na jednolitą masę.
3.Do oddzielnej misy wsyp wiórki kokosowe. Wlej do nich pianę i wymieszaj dokładnie. W dalszej kolejności dodaj mleko skondensowane.
4.Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Za pomocą łyżki uformuj kokosowe kuleczki i piecz je przez 15 minut, dopóki nie staną się złote. Następnie odstaw je do ostygnięcia.
5.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj do niej sól i śmietanę.
6.Każdy kokosowy makaronik maczaj w sosie czekoladowym, a następnie odkładaj go ostrożnie na blachę wyłożoną papierem. Ciasteczka umieść w lodówce na 30 minut. Gotowe!