Galette to słowo wywodzące się z kuchni francuskiej, które oznacza płaskie, okrągłe i bardzo chrupiące ciasto. Kucharze na całym świecie cenią je przede wszystkim za to, że stanowi idealną bazę pod wszelkiego rodzaju farsz: owocowy, warzywny, ziołowy.
Dzisiaj chcemy Was zachęcić do upieczenia pikantnego galette z orzechową pastą i kawałkami dyni. To połączenie smaków może okazać się uzależniające!
Składniki:
Ciasto: 1 i ¼ szklanki mąki, szczypta soli, 8 łyżek zimnego masła, ¼ szklanki śmietany, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny, ¼ szklanki zimnej wody,
(Uwaga: Jeżeli zależy Ci na czasie, możesz również kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie).
Farsz: ½ małej dyni, sól, pieprz, garść orzechów włoskich, garść startego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka posiekanej szałwii, 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
Przygotowanie:
1.Wymieszaj mąkę, sól i masło. Zmiksuj wszystkie składniki tak, by utworzyły jednolitą masę. W oddzielnej misce połącz śmietanę, sok z cytryny i wodę. Dodaj je do mąki i wymieszaj całość drewnianą łyżką. Ciasto przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
2.Pokrój dynię na półksiężyce. Posyp je solą i pieprzem, a następnie podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
3.Zmiksuj orzechy, parmezan, oliwę i szałwię.
4.Rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Wyłóż na niego orzechową masę, pozostawiając brzegi puste. Na wierzchu ułóż podpieczone półksiężyce z dyni. Brzeg ciasta posmaruj żółtkiem, wymieszanym z wodą.
5.Piecz całość w 200 stopniach Celsjusza przez 30 min. Gotowe!