Przepis na pizzę WEGETARIAŃSKĄ z masłem orzechowym - oryginalne połącznie smaków!

Znany posiłek w nieco innym wydaniu.
Przepis na pizzę WEGETARIAŃSKĄ z masłem orzechowym - oryginalne połącznie smaków!
Fot. ohmyveggies.com
30.11.2012

Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki, mamy dla ciebie świetny pomysł na obiad. Przygotuj pizzę wegetariańską, jednak zamiast dodawać do niej tradycyjny sos pomidorowy, zamień go na… masło orzechowe. Wbrew pozorom grzyby, papryka i brokuły świetnie się z nim komponują!

Pizza wegetariańska (Źródło: ohmyveggies.com)

Składniki:

Ciasto: 500 g mąki pełnoziarnistej, 70 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 50 ml oliwy z oliwek, ciepła woda, łyżeczka cukru

Sos: 1 łyżeczka startego imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka cukru brązowego, masło orzechowe, szczypta soli, 1 łyżka wody

Farsz: 3 pieczarki, pół mozzarelli, ½ czerwonej papryki pokrojonej w pierścienie, kilka ugotowanych różyczek brokuła

Przygotowanie:

1.Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj odrobinę ciepłej wody i łyżeczkę mąki, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

2.Wymieszaj mąkę z solą, dolej oliwę i przygotowany wcześniej zaczyn. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję ciasta. Wyrabiaj je dłońmi około 15 minut. Następnie rozwałkuj je na płaski placek.

3.Przygotuj sos. W małej misce wymieszaj odrobinę masła orzechowego z octem, imbirem, czosnkiem, brązowym cukrem, pieprzem i 1 łyżką wody. Wyrabiaj sos, póki nie uzyska kremowej konsystencji.

4.Posmaruj pizzę sosem, a następnie rozsyp na placku pokrojone pieczarki, ser, paprykę i brokuły.

5.Piecz całość w 180 stopniach przez 30 minut.

Komentarze (6)

Ocena: 5 / 5
Karolina (Ocena: 5) 20.02.2018 10:18
Nie muszę mieć pizzy z mięsem, ale na pewno nie zjem takiej z nutellą. Pizza to musi być prawdziwa pizza, jak ta na Złotej 65, zawsze kiedy jestem z mężem w Warszawie, to idziemy tam na obiad, obsługa przemiła, a pizza niedroga i przepyszna.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.11.2012 11:00
ja pizze piekę 15 minut ale w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. To jest właśnie tajemnica dobrej pizzy. Ciasto jest chrupkie i wilgotne, bo piekło sie krótko ale intensywnie. Jak piecze sie dłużej to ciasto jest bardziej suche
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.11.2012 10:32
JA ciągle robię pizze- ciasto z tego samego przepisu i właśnie piekę 20-30 minut
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.11.2012 09:23
chyba nigdy nie robiliście pizzy, jeśli uważacie, że trzeba piec 30 minut..
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 30.11.2012 00:47
Hmm, może być ciekawe :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo