Paryskie makaroniki home made ==> migdały & biała czekolada tworzą przepyszny deser!

Niedziela to idealny moment, by zabawić się w mistrzynię cukiernictwa!
Paryskie makaroniki home made ==> migdały & biała czekolada tworzą przepyszny deser!
26.11.2012

Makaroniki są dla Paryża tym, czym herbatka dla Londynu - nieodzownym elementem stylowego podwieczorku!

My, ilekroć uda nam się odwiedzić miasto Amelii, przywozimy sobie kultowe, seledynowe pudełeczko z Ladurée, po brzegi wypełnione pastelowymi łakociami. Ich smak jest oczywiście nie do powtórzenia, ale ostatnio udało nam się znaleźć przepis stanowiący jego miłą namiastkę, uprzyjemniającą oczekiwanie na łupy z kolejnej eskapady...

Ciasteczka zrobisz w dosłownie 30 minut, a gdy nabierzesz wprawy, nawet szybciej!

Przygotuj: 3 białka jaj, 2 łyżki cukru do wypieków, 1 i ćwierć szklanki cukru pudru, 1 szklankę zmielonych migdałów, 200 g białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18%

Białą czekoladę połam na kanki i rozpuść w towarzystwie śmietany.

Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaj do niej dwie łyżki cukru do wypieków. Następnie zmielone migdały połącz z cukrem pudrem i całość delikatnie wymieszaj z ubitą pianą.

Na blasze rozłóż papier do pieczenie. Wyłóż na nią po łyżeczce masy, zachowując odległość 3-4 centymetrów. Po 10 minutach ulokuj je w nagrzanym piekarniku (160 stopni) i piecz przez około 12 minut. Makaroniki powinny być chrupiące na zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku.

Kiedy wystygną, przełóż je czekoladową masą, poskładaj w markizy i... gotowe!

źródło: BOSKA!

Komentarze (19)

Ocena: 5 / 5
Madzia (Ocena: 5) 31.12.2012 17:57
W smaku bardzo dobre ale nie w wyglądzie. Polecam dodać trochę zapachu migdałowego i łyżkę mąki ziemniaczanej. Smacznego :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.12.2012 17:33
ciasto powinno być takie rzadkie???
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.11.2012 22:48
hołm mejd... inglisz bejbe... bo nie można po polsku
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 26.11.2012 22:47
kto to pisze? co to są kanki?! z wiki pedii: Kanka – plastikowa, gumowa lub metalowa rurka stosowana w medycynie, służąca jako końcówka przyrządów do wykonywania irygacji jelit lub pochwy.
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 26.11.2012 16:02
Cukier do wypieków?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo