Wydaje Ci się, że nie masz za grosz kulinarnego talentu? A może przygotowujesz tylko proste, niezbyt wyszukane dania, ponieważ boisz się eksperymentować w kuchni? Udowodnij sobie i swoim znajomym, że stać cię na więcej. Przygotuj deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, lecz także pięknie wygląda! Do przygotowania tego kulinarnego dzieła sztuki potrzeba bardzo niewiele. Najważniejsze, aby udało ci się zdobyć foremkę w kształcie serduszka...
Składniki:
Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 2 całe jajka, kostka margaryny, cukier wanilinowy, łyżka śmietany (18%), łyżeczka proszku do pieczenia, sól
Nadzienie: 3 duże jabłka (obrane i pokrojone w talarki), karmel
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i ugniatamy do zwartej konsystencji, po czym dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Jeden z nich wykładamy na natłuszczoną wcześniej i wysypaną bułką tartą okrągłą blaszkę. Z drugiego placka wycinamy foremką serduszka.
Na wyłożoną ciastem blaszkę układamy pokrojone w talarki jabłka, polewamy je roztopionym karmelem, po czym przyozdabiamy serduszkami. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!