W kuchni azjatyckiej obok tradycyjnych dań z ryżem jest również miejsce na smakowite sałatki. Ich sekretem są orientalne przyprawy takie, jak imbir, kolendra czy sos sojowy. Egzotyczne dodatki połączone z gotowanym na parze mięsem i warzywami tworzą danie o niezwykłych walorach smakowych.
Składniki:
1 nieduża pierś z kurczaka, 1 marchewka (obrana i pokrojona w cienkie plastry), kapusta pekińska, 1 czerwona papryka (pokrojona w paski), 2 łyżeczki posiekanej kolendry, 2 łyżeczki prażonych nasion słonecznika, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka majonezu, 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
Przygotowanie:
Pierś gotuj w specjalnym garnku do przyrządzania potraw na parze około 10-15 minut. Gdy mięso będzie gotowe, ostudź je i pokrój na małe kawałki.
W dużej misce wymieszaj ze sobą kurczaka, marchewkę, paprykę, poszatkowaną kapustę pekińską oraz nasiona słonecznika. Pozostałe składniki przełóż do malaksera i dokładnie zmiksuj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Smacznego!