DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig & zachwycisz bliskich

Niech japoński przysmak zagości na stałe w twoim menu!
DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig & zachwycisz bliskich
14.11.2012

Moda na sushi zapanowała w Polsce już na dobre. Ci, którzy mieli okazję skosztować ten japoński przysmak dzielą się zazwyczaj na dwie grupy: albo zakochują się w nim od pierwszego kęsa, albo zniechęcają się na zawsze.

Jeżeli ty poczułaś motyle w brzuchu (dosłownie!), spróbuj wykonać sushi samodzielnie w domu. Wbrew pozorom to nie jest wcale takie trudne!

Domowe sushi

Składniki: pół opakowania ryżu do sushi, 5-6 płatków alg, wędzony łosoś, parę paluszków krabowych, serek śmietankowy, ogórek zielony, rzodkiewka, łyżka octu, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, chrzan wasabi, sos sojowy

Przygotowanie:

1.Ryż zalej zimną wodą i gotuj, póki nie będzie miękki. Po ostudzeniu dopraw go octem, solą oraz cukrem.

2.Pokrój ogórek na dość cienkie pasy, a rzodkiewkę w kostkę. To samo zrób z wędzonym łososiem. Paluszki krabowe przekrój wzdłuż.

3.Na algach rozsmaruj cienką warstwę ryżu. Pamiętaj, by jeden brzeg alg zostawić pusty (około 2-3 cm). Na ryżu połóż ogórka, rzodkiewkę oraz paluszki krabowe. Warstwę tę posmaruj odrobiną serka śmietankowego, a następnie ułóż na nim kawałki łososia.

4.Całość zwiń dość mocno w rulon. Ostrym nożem pokrój go na mniejsze kawałki.

5.Połóż sushi na talerzu. Obok powinien znajdować się chrzan wasabi. Do oddzielnej miseczki wlej odrobinę sosu sojowego. Gotowe!

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

Wyrafinowana sałatka z KREWETKAMI: Każdy potrafi ją zrobić, każdy pokocha jej smak!

W kuchni czasami warto poeksperymentować z daniami!

Przepis na kremowy PUDDING BANANOWY: Lekki, smaczny & genialnie prosty deser!

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.

Komentarze (24)

Ocena: 5 / 5
Sushi Wesoła (Ocena: 5) 04.11.2016 19:40
Gdzie w Warszawie zjeść najlepsze i najsmaczniejsze sushi? To proste! W Sushi Wesoła (także w lokalu na Saskiej Kępie). sushiwesola pl facebook com/sushiwesola i facebook com/sushisaskakepa
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.11.2012 14:02
ocet? miedzy octem ryżowym a zwykłam jest SPORA różnica. łośoś wędzony? :/ w sushi? gratuluje pojęcia o sushi
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.11.2012 12:51
jakos malo pofesjonalny ten przepis, ja robie sushi kilka rzy w tyg., no moze teraz juz zadziej z braku czasu, ale w wakacje to non stop! tylko nie robcie z surowa ryba bo ciezko jest dobra i swieza znalezc, chyba ze mieszkanie nad morzem, bo w Wawie ciezko... pozdr :)
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 15.11.2012 19:20
Ten artykuł to profanacja!!! Podstawą w sushi jest dobrze zrobiony ryż! Super - wydam kupę kasy na specjalny RYŻ DO SUSHI, a poźniej zaleje go zwykłym octem... buhahah!!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.11.2012 20:44
robię w domu sushi i ocet koniecznie ryżowy a ŁOSOŚ w prawdziwym sushi NIE JEST WĘDZONY! sushi - surowa ryba, ale wiadomo jak nie mam dostepu do świeżutkiej robię tez z wędzonego . wogóle beznadziejna instrukcja, nie az bedzie Miekki tylko gotuje się 14 min (szklanka wody na szklanke ryzu) a po wyłaczeniu nie odkrywajac przykrywki zostawiamy jeszcze na 10-15 min zeby sie idealnie wykleił , mogłabym jeszcze duzo pisac bo widze że mam 50 000 razy wieksze doswiadczenie w robieniu sushi niz autor ale zachowam to dla siebie
zobacz odpowiedzi (3)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo