Jeżeli masz ochotę okazać swoim bliskim nieco uczuć, przygotuj dla nich wyśmienitą sałatkę z krewetkami. Danie to nie tylko wspaniale smakuje, ale także zachwyca walorami estetycznymi. Do dzieła!
Składniki: 3 łyżki brandy, 1 łyżka wody, 6 suszonych moreli, 2 łyżki rozdrobnionego sera feta (lub łagodny ser pleśniowy), 1/2 łyżeczki śmietany lub mleka (plus dodatkowe w razie potrzeby), 8 obranych i ugotowanych krewetek, 4 średnie owoce piquanté (smakuje jak papryka, wygląda jak pomidor; sprzedawany jest w słoiczkach, wypełnionych słodką zalewą), mix sałat, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta pieprzu Cayenne, sól i pieprz do smaku, 4 wykałaczki do szaszłyków
Przygotowanie:
1.W małym rondelku podgrzej brandy, wodę i morele. Następnie garnek zdejmij z ognia.
2.Wymieszaj fetę i mleko na gładką masę. Dodaj do niej ulubione zioła i przyprawy, a następnie wypełnij tą mieszaniną owoce piquanté.
3.Osusz ugotowane krewetki papierowym ręcznikiem. Każdą z nich nadziej na wykałaczkę tak, aby tworzyły kształt serca. W środku powinien znaleźć się nafaszerowany fetą piquanté.
4.Rozgrzej na patelni oliwę. Pędzelkiem rozsmaruj na krewetkach sos z brandy i moreli, a następnie podsmaż szaszłyki z obu stron tak, by stały się rumiane.
5.Ułóż na talerzu mix sałat. Wyjmij z rondelka morele i pokrój je na mniejsze części – następnie rozrzuć je na sałacie. Na wierzch połóż ciepłe szaszłyki z krewetek. Wszystko skrop sosem brandy oraz dopraw przyprawami do smaku. Bon Appétit!
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
Przepis na JAJKA zapiekane z WARZYWAMI (Śniadanie w sam raz na poniedziałek!)
Sprawdzony składnik w nieco innej odsłonie.
Przepis na kremowy PUDDING BANANOWY: Lekki, smaczny & genialnie prosty deser!
To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.