Masz ochotę na lekką, zdrową przystawkę, ale znudziły Ci się tradycyjne smaki? W takim razie wypróbuj nasz przepis na brokuły zapiekane w sosie beszamelowym. Jeśli nie przepadasz za tym warzywem, z powodzeniem zastąpisz je szparagami, kalafiorem, czy grubo pokrojonymi pieczarkami. Pycha!
Składniki:
1 brokuł, 30 dag startego żółtego sera, jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, szklanka mleka
Przygotowanie:
1.Ugotuj różyczki brokułów tak, by były lekko twarde.
2.Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i wsyp do niego ugotowane różyczki.
3.Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając i uważając, by nie powstały grudki. Dosyp do smaku sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż sos się zagotuje, a potem wylej go na brokuły. Całość posyp połową startego żółtego sera.
4.Piecz przystawkę w 180 stopniach przez 10 minut.
5.Wyjmij naczynie z piekarnika, wbij do niego jajko i ponownie zasyp wierzch żółtym serem. Posyp całość ulubionymi przyprawami, np. bazylią lub słodką papryką. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowe!
Poleca Kinga Walczak
Zobacz także:
Waniliowa PANNA COTTA: Tradycyjny włoski deser, który rozpływa się w ustach! BOSKI!
Najlepiej smakuje z ciepłym sosem truskawkowym.
PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ i CUKINIĄ (Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt!)
Zrobisz je z łatwością.