Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym: Wspaniała, jesienna przystawka na ciepło...

Wegetariańska przekąska dla tych, którzy nie lubią w kuchni nudy.
Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym: Wspaniała, jesienna przystawka na ciepło...
Fot. ohmyveggies.com
08.11.2012

Masz ochotę na lekką, zdrową przystawkę, ale znudziły Ci się tradycyjne smaki? W takim razie wypróbuj nasz przepis na brokuły zapiekane w sosie beszamelowym. Jeśli nie przepadasz za tym warzywem, z powodzeniem zastąpisz je szparagami, kalafiorem, czy grubo pokrojonymi pieczarkami. Pycha!

Brokuły w sosie beszamelowym

Składniki:

1 brokuł, 30 dag startego żółtego sera, jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, szklanka mleka

Przygotowanie:

1.Ugotuj różyczki brokułów tak, by były lekko twarde.

2.Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i wsyp do niego ugotowane różyczki.

3.Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając i uważając, by nie powstały grudki. Dosyp do smaku sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż sos się zagotuje, a potem wylej go na brokuły. Całość posyp połową startego żółtego sera.

4.Piecz przystawkę w 180 stopniach przez 10 minut.

5.Wyjmij naczynie z piekarnika, wbij do niego jajko i ponownie zasyp wierzch żółtym serem. Posyp całość ulubionymi przyprawami, np. bazylią lub słodką papryką. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowe!

Poleca Kinga Walczak

Zobacz także:

Waniliowa PANNA COTTA: Tradycyjny włoski deser, który rozpływa się w ustach! BOSKI!

Najlepiej smakuje z ciepłym sosem truskawkowym.

PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ i CUKINIĄ (Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt!)

Zrobisz je z łatwością.

Polecane wideo

Komentarze (15)
Ocena: 4.93 / 5
Anonim (Ocena: 5) 08.11.2012 22:46
o co chodzi z tym jajkiem? w jakiej postaci ono ma być.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 08.11.2012 14:05
ja nie lubie sosu beszamelowego. za to uwielbiam salatke z brokułem. gotujecie brokul tak zeby byl miekki, ale sie nie rozpadal , dzielicie go na rozyczki. zolty ser kroicie w kostke, pieczarki marynowane w sloiczku w plasterki , jajko w kostke - wszystkie skladniki przekladacie do naczynia doprawiacie pieprzem ,soli nie dodajecie bo brokul nalezy ugotowac w osolonej wodzie tylko soli kapke do tej wody. no i mieszacie z odrobina majonezu i gotowe. moze nie az takie lekkie , ale pyszne. chociaz majonezu i soli nie ma duzo .
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 08.11.2012 12:11
zrobilam to przed chwilka, wyszlo pyszne, brokula gotowalam moze ze 3min + chwilka w piecyku max 10 min pychota
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.11.2012 10:15
podgotować brokuły i jeszcze piec je później 20 minut? toż to papka z tego wyjdzie.
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 08.11.2012 09:27
Wszędzie tylko sami hejterzy!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie